Svijet

AMERIKANCI OČEKUJU GRAĐANSKI RAT!Najveće tenzije u najjačoj sili svijeta - od optužnice zavise "NEMIRI na ulicama"?

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Amerikanci koji su anketirani nakon napada na Kapitol 2021. godine vjeruju da će se u bliskoj budućnosti nasilje povećati u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Profimedia

Amerikanci anketirani nakon napada na Kapitol vjeruju da će se nasilje u zemlji još više povećati. Istraživanje "IouGov and the Ekonomista" otkriva da više od dvije petine ispitanih Amerikanaca vjeruje da bi moglo da dođe do građanskog rata u narednih deset godina u Sjedinjenim Američkim Državama. Među republikanskim glasačima takvo uvjerenje je čak još jače.

Čak 65 odsto ispitanika smatra da je nasilje u Sjedinjenim Državama poraslo od početka januara 2021. godine, kada se dogodio napad na Kapitol. Nešto manje od 62 odsto vjeruje da će političko nasilje u zemlji eskalirati u narednim godinama. Ispitanici su, između ostalog, upitani i da li misle da bi u narednih deset godina mogao uslijediti građanski rat. Među svim ispitanicima u poslednjem istraživanju, 43 odsto vjeruje da je građanski rat moguć. Među onima koji su se politički identifikovali kao demokrate ili nezavisni, procenat je bio nešto niži, 40 odsto. Međutim, 54 odsto republikanaca je potvrdno odgovorilo na pitanje.

Senator najavio “nemire na ulicama”

Istovremeno, američki senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem u nedelju je predvidio "nemire na ulicama” ukoliko bi bivši američki predsjednik Donald Tramp bio optužen za posjedovanje povjerljivih i tajnih dokumenata koje je uzeo iz Bijele kuće na kraju svog mandata. Tramp bi trebalo da preda dokumente specijalnoj komisiji, a američki Nacionalni istražni biro FBI je, po odluci suda, pretresao njegovu privatnu imovinu u Mar-A-Lagu na Floridi, gdje je zaplijenio nekoliko kutija dokumenti sa osjetljivim sadržajem za nacionalnu bezbednost SAD.

Senator Grejem je naišao na žestoke kritike javnosti. Između ostalog, bivša zamjenica državnog tužioca Meri Mekord ju je osudila u izjavi za Si-En-En, rekavši da je "nevjerovatno neodgovorno da izabrani zvaničnik uputi prikrivene prijetnje nasiljem kada organi za sprovođenje zakona i pravosuđe rade svoj posao”. Ona je naglasila da je 6. januar prošle godine, kada su Trampove pristalice upali na Kapitol, "rezultat ove iste taktike predsednika i njegovih saveznika”.

U pomenutom napadu je poginulo devet osoba, potvrđena su i samoubistva među policajcima. Tramp je tada navodno svojim pristalicama poručio da se "pakleno bore” za poništavanje izbornih rezultata, koji su bili u korist demokrate i aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Američkih Dolara Džozefa Bajdena. Međutim, većina stručnjaka smatra da su male šanse za oružani sukob, kao što je bio slučaj tokom Američkog građanskog rata (1961-65). Stručnjak za građanske sukobe Rejčel Klajnfeld, koja radi u Karnegi zadužbini za međunarodni mir, smatra da zemlje sa jakim demokratijama poput Sjedinjenih Država "ne upadaju u građanski rat, ali u slučaju slabljenja državnih institucija, priča bi biti drugačiji“, prenosi britanski "Gardijan".

Tagovi