Svijet

AMERIKANCI DOBILI INFORMACIJE,"ODMAH ZATVORITE NUKLEARKU!" Tenzija raste iz časa u čas - "To je najmanje rizična opcija"

Autor Mirela Ljumić Izvor mondo.rs

Portparol Pentagona Džon Kirbi je saopštio da je neophodno potpuno zatvaranje nuklearne elektrane Zaporožje.

Izvor: profimediaYoutube/creenshot/DW News

Visoki američki zvaničnici pozvali su na potpuno hitno zatvaranje ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom.

"Kontrolisano zatvaranje postrojenja bila bi najsigurnija i najmanje rizična opcija u bliskoj budućnosti“, rekao je novinarima u ponedeljak portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi. Isti poziv stigao je od neimenovanog visokog američkog odbrambenog zvaničnika, koji je istog dana obavijestio novinare.

Elektrana i grad Energoda su pod ruskom kontrolom od marta, iako ukrajinski civilni radnici nastavljaju da upravljaju postrojenjem. Lokalitet je već nekoliko nedelja pod stalnim napadima artiljerije i dronova. Rusija i Ukrajina su se međusobno optuživale da stoje iza napada. Kijev je takođe tvrdio da su ruske snage koristile objekat u Zaporožju kao vojnu bazu i da su tamo rasporedile teško naoružanje, što je Moskva negirala.

Očekuje se da će ove nedelje Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), UN-ov nuklearni nadzornik, posjetiti elektranu radi inspekcije na licu mesta. Delegaciju agencije predvodiće njen šef Rafael Grosi, a na lice mjesta bi mogla da stigne već u sredu.

Nuklearna elektrana Zaporožje, izgrađena u Sovjetskom Savezu, najveći je objekat te vrste u Evropi. U njemu se nalazi šest od 15 ukrajinskih reaktora za proizvodnju energije, koji su raspoređeni u četiri elektrane. Postrojenje je dostiglo svoj puni kapacitet od preko 6.000 MV prvi put u decembru 2021. godine, kada su svi njegovi blokovi VVER-1000 počeli da rade u isto vrijeme. U ovom trenutku, samo reaktori 5 i 6 ostaju na mreži.