Svijet

ŠOLC REKAO ŠTA ČEKA EVROPU ZBOG RUSKE INVAZIJE: Rekao šta je potrebo da bi se suprotstavili Moskvi, spomenuo reformu EU

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Nemački Kancelar, Olaf Šolc, govorio je u ponedeljak u Pragu o reformi Evropske unije i ratu u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Nemački kancelar govorio je u ponedeljak u glavnom gradu Češke, Pragu, gde je objavio novu viziju Evrope nakon ruske invazije na Ukrajinu. On je govorio o tome kako bi Evropska unija i njeni susedi mogli da odgovore na agresiju Moskve, koju je on u februaru opisao kao "prekretnicu".

U svom govoru na Karlovom univerzitetu u Pragu, Šolc je rekao da se Evropa suočila sa novom političkom realnošću otkako je Rusija započela svoju invaziju 24. februara.

"Trenutno se još jednom pitamo gde će u budućnosti ići linija podele između ove slobodne Evrope i neoimperijalističke autokratije. Govorio sam o prekretnici nakon ruske invazije Ukrajine u februaru. Putinova Rusija želi da ponovo iscrta granice nasiljem nešto što mi u Evropi nikada više nismo želeli da doživimo. Brutalni napad na Ukrajinu je stoga i napad na evropski bezbednosni poredak. Mi se suprotstavljamo ovom napadu sa svom dužnom odlučnošću. Za to nam je potrebna snaga savezništva sa našim transatlantskim partnerima, ali i nas samih u Evropskoj uniji", rekao je on, prenosi DW.

Podsetimo, Nemačka je već napravila fundamentalne promene u svojoj vojnoj politici najavljujući povećanje potrošnje za odbranu od 100 milijardi evra i slanjem teškog naoružanja Ukrajini, iako je Berlin ranije imao politiku neisporučivanja oružja zonama sukoba.

"Nemačka je doživela suštinsku promenu mišljenja po ovom pitanju poslednjih meseci. Nastavićemo sa ovom podrškom, pouzdano i, pre svega, onoliko dugo koliko bude potrebno. Ovo važi i za rekonstrukciju uništene zemlje, što će biti ogroman poduhvat za koji će trebati generacije ljudi", kaže Šolc.

On je istakao potrebu za proširenom i reformisanom Evropom, uključujući Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju i na kraju Gruziju. Šolc je rekao da je vizija EU Evropa otvorena za sve evropske nacije "koje dele naše vrednosti" i da predstavlja odbacivanje imperijalizma i autokratije.

"Nećemo stajati skrštenih ruku i gledati kako se žene, muškarci i deca ubijaju ili slobodne zemlje brišu sa mape i nestaju iza zidova ili gvozdenih zavesa. Ne želimo da se vraćamo u 19. ili 20. vek sa njihovim ratovima okupacije i totalitarnih ekscesa", rekao je on.

Šolc je govoreći o reformi EU rekao da će pravo veta svake članice morati da bude ukinuto, i da bi trebalo da se pređe na sistem "većinskog glasanja" kako se ne bi usporavalo donošenje odluka u EU.

Podsetimo, Češka je 1. jula preuzela rotirajuće predsedavanje Savetom EU, a ministri spoljnih poslova Unije će se sastati u Pragu u utorak i sredu, dok je samit EU na najvišem nivou planiran je za početak oktobra.