PLJAČKA VIJEKA!

ŠEFICA RUSKE BANKE UKRALA MILIONE, PA POBJEGLA PRIVATNIM AVIONOM: Novac iznosili u džakovima, pojavio se snimak

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Šefica ruske banke, Inesa Brandenburg, 2018. godine izvršila je milionsku pljačku u banci, nakon čega je bila u bjekstvu. Nakon intenzivmne potjere Interpola, nađena je u Španiji, a sada je izručena Rusiji gdje je čeka suđenje.

Izvor: youtube/zenger/printscreen

Glamurozna šefica ruske banke Inesa Brandenburg koja je optužena za krađu više od 7 miliona funti iz sopstvenog trezora izručena je Moskvi kako bi se suočila sa mračnim suđenjem.

Brandenburg se krila se u Španiji od pljačke u Sibirskoj banci za obnovu i razvoj u Tjumenu u januaru 2018. Zapanjeni službenici su upozorili policiju nakon što su otkrili da je 561 milion rubalja nestalo iz bankovnog trezora i da je zamijenjeno kancelarijskim materijalom.

Istražitelji su brzo razotkrili pedantnu prevaru, ali do trenutka kada su identifikovali Brandenburg, ona je pobjegla privatnim avionom u Moskvu prije nego što je otputovala u Berlin.

Ali sada, više od četiri godine kasnije, vraćena je u Rusiju da se suoči sa suđenjem nakon što joj je policija ušla u trag u Španiji u septembru prošle godine.

Vjeruje se da je Brandenburg bila drugi nalogodavac pljačke posle njenog bliskog prijatelja Grigorija Romanjute, koji je suvlasnik banke i predsjednik upravnog odbora. Istražitelji smatraju da je on bio mozak operacije.

On je navodno imenovao Brandenburg na mjesto zamjenika predsjednika upravnog odbora banke. Njen položaj joj je omogućio da traži dodatne zalihe gotovine koje će poslati banci. Da bi se dočepala gotovine, tvrdila je da će niske kamate dovesti do navale klijenata u banku koji žele da podignu svoju ušteđevinu.

Brandenburg je navodno 26. januara 2018. uveče uzela dopunjenu gotovinu iz trezora. U međuvremenu, saučesnik, Sergej Kuznjecov iznio je novac iz zgrade u devet vreća.

Trojica muškaraca umiješana u pljačku – uključujući Kuznjecova, ali ne i Romanjutu – od tada su osuđena na zatvorske kazne.

U saopštenju do kojeg je došao Newsflash, portparolka ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk je rekla:

"U pratnji službenika NCB [Nacionalnog centralnog biroa] Interpola Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije i Federalne kazneno-popravne službe Rusije, državljanin Ruske Federacije Inesa Brandenburg izručena je iz Kraljevine Španije. Ona se tereti za krađu koju je po prethodnom dogovoru izvršila grupa lica u velikom obimu. Zločin se dogodio 2018. godine. Žena je u to vrijeme bila vršilac dužnosti predsjednika odbora jedne od Tjumenskih banaka. Prema istražiteljima, ona je iskoristila svoj službeni položaj da bi došla do blagajne.

"Zajedno sa drugim licima, ukradeno je više od 560 miliona rubalja, koje je zajedno sa saučesnikom u sportskim torbama iznela iz zgrade banke.

"Nestanak sredstava otkriven je tek posle vikenda. U međuvremenu, okrivljena je iznajmljenim avionom stigla do Moskve, nakon čega je odletjela u inostranstvo. Tri učesnika krađe su privedena i sudski osuđena na različite kazne zatvora. Inesa Brandenburg i još jedan navodni saučesnik stavljeni su na međunarodnu potjernicu putem Interpolovih kanala. U septembru prošle godine tražena žena je privedena u Španiji. Udovoljeno je zahtevu Generalnog tužilaštva Ruske Federacije za njeno izručenje", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

pljačka banke
Izvor: youtube.com/Zenger

Tagovi