Svijet

SVE JE JASNO! U OVA 4 SLUČAJA RUSIJA NAPADA NUKLEARNIM ORUŽJEM! Medvedev otkrio da li će koristiti osiromašeni uranijum

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

U slučaju da Rusija bude egzistencijalno ugrožena braniće se nuklearnim oružjem.

Izvor: YouTube/screenshot/LCI

Moskva bi koristila nuklearno oružje samo u četiri scenarija, od kojih svi predstavljaju egzistencijalnu pretnju po rusku državu, rekao je bivši predsjednik Dmitrij Medvedev francuskim medijima u petak.

Govoreći za TV kanal LCI, Medvedev je upitan da li ruska vojna doktrina dozvoljava upotrebu taktičkog nuklearnog oružja. Bivši predsjednik je odgovorio da je nuklearna pozicija  javna i da u tome nema ništa tajno.

"Postoje četiri razloga za upotrebu nuklearnog oružja. Radi interesa i francuske javnosti, navešću ih: lansiranje nuklearnih projektila, upotreba nuklearnog oružja, napadi na kritičnu infrastrukturu koja kontroliše nuklearno oružje ili druge akcije koje ugrožavaju postojanje ruske države“, rekao je on i dodao da se ništa od navedenog do sada nije dogodilo.

Komentarišući moguću upotrebu taktičkog atomskog oružja, odnosno oružja koje sadrži osiromašeni uranijum, bivši predsjednik je napomenuo da Rusija to nikada nije sprovela u akciju, za razliku od nekih zapadnih zemalja.

"U proteklih 20-30 godina, države NATO-a su ih prilično aktivno koristile i u Jugoslaviji i u Iraku. Postoji izvjesna neizvesnost oko ove teme, sa veoma tragičnim posljedicama. Dakle, u tom smislu, prvo moramo da pogledamo šta su zapadne zemlje uradile u određenim situacijama“, rekao je Medvedev.

Bivši predsjednik je naglasio da će odgovor Rusije "biti u skladu sa veličinom pretnji sa kojima se ova zemlja suočava“ i da je vojna ofanziva Moskve na Ukrajinu, koja je počela krajem februara, odbrambena mjera.

Prema Medvedevu, jedan od razloga za napad bila je izjava ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, koji je u jednom trenutku rekao da Kijev ne isključuje obnavljanje svog nuklearnog potencijala.

"Očigledno je htjeo da nas uplaši, ali je na kraju stvorio još težu situaciju, koja je na kraju primorala Rusku Federaciju da pokrene specijalnu vojnu operaciju“, rekao je on.

Prošle nedelje je zamjenik sekretara za štampu ruskog ministarstva spoljnih poslova Ivan Nečajev izjavio da Moskva nema potrebe da koristi nuklearnu opciju u Ukrajini, kao i da je Rusija odgovorna nuklearna sila, koja će koristiti svoj atomski arsenal samo ako je samo njeno postojanje pod prijetnjom.