Svijet

SVAKI MINUT SMO BLIŽE GLOBALNOJ KATASTROFI SA RADIJACIJOM: Zelenski traži da se HITNO reaguje zbog Zaporožja

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Ukrajinski predsjednik Zelenski o Zaporožju i globalnoj katastrofi radijacije!

Izvor: YouTube/The Telegraph

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je svjetske lidere da izvrše veći pritisak na Rusiju da skloni trupe iz nuklearne elektrane Zaporožje. Svijet je zabrinulo gašenje struje u elektrani, koja je najveća te vrste u Evropi i do sada u istoriji nije imala takav problem.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija, Energoatom, pohvalila je osoblje elektrane Zaporožje rekavši da su u pitanju pravi heroji "koji na svojim ramenima nose čitavu Evropu". I Zelenski se najprije obratio ukrajinskim tehničarima, a potom svjetskim liderima.

Izvor: YouTube/The Telegraph

"Radnici elektrane uspjeli su da je održe u bezbjednom stanju i uprkos ruskoj okupaciji. Granatiranje je izazvalo požare, zbog kojih je Zaporožje isključeno sa mreže struje", rekao je Zelenski, dok Rusi tvrde da je Ukrajina bila kriva za nestanak struje u elektrani.

"Ključno je sada da se izvrši međunarodni pritisak na okupatora, kako bi se odmah povukao sa teritorije elektrane. Međunarodna agencija za nuklearnu energiju i druge organizacije moraju da djeluju brže nego do sada. Jer svaki minut pod ruskim trupama povećava rizik globalne katastrofe sa radijacijom", rekao je Zelenski.