Svijet

DESILO SE ONO ČEKA SMO SE NAJVIŠE PLAŠILI - "RUSI SU SADA POSEBNO OKRUTNI!" Preko 25 mrtvih, Zelenski objasnio zašto

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Volodimir Zelenski je upozorio da u periodu kada Ukrajina slavi svoju nezavisnost, može se očekivati da će Rusi na to reagovati veoma okrutno.

Izvor: YouTube/Screenshot/Itapirkanmaa2

U ruskom raketnom napadu na železničku stanicu poginulo je najmanje 25 osoba u kojem je izgorio putnički voz u ukrajinskom gradu Čaplin, saopštili su vlasti u Kijevu, a prenosi Rojters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je danima upozoravao da bi Moskva mogla da pokuša da učini "nešto posebno okrutno" u danu kada je Ukrajina obilježila 31. godišnjicu nezavisnosti i tokom ove nedelje, navodi britanska agencija. U jednom trenutku, Zelenski je broj ranjenih procjenio na oko 50, a zamjenik šefa njegovog kabineta kasnije je saopštio da su 22 osobe povrijeđene u napadu, u kojem je pogođeno pet vagona jednog putničkog voza. Brojka poginulih u međuvremenu se podigla na 25.

"Grad Čaplin je danas naša tuga", poručio je Zelenski u večernjem video obraćanju naciji, na dan kada se takođe navršilo šest mjeseci od početka ruske invazije, navodi Rojters.

U ranijem video obraćanju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ukrajinski predsjednik je prenio svjetskim diplomatama da su rakete pogodile voz u gradu Čaplin u regionu Dnjepropetrovsk, oko 145 kilometara zapadno od Donjecka koji je pod kontrolom ruskih snaga.

Iz predsjedničkog kabineta je takođe saopšteno da je 11-godišnje dijete ubijeno u raketnom napadu u drugom djelu tog regiona.

Zamenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine, Kirilo Timošenko je naveo da su ruske snage dva puta granatirale Čaplin. Dječak je poginuo u prvom napadu, kada je projektil pogodio njegovu kuću, a 21 osoba je umrla kasnije, kada su rakete pogodile željezničku stanicu i zapalile pet vagona, naveo je on u saopštenju.

Tagovi