NOĆNA MORA!

OPASNA AJKULA VREBA SA KOPNA: Pronađena vrsta koja HODA po zemlji - najviše ih ima na plažama u ovim državama (VIDEO)

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Sama pomisao da vas može napasti ajkula je dovoljno strašna, a naučnici kaži da jedna vrsta može da hoda po kopnu.

Izvor: YouTube/Printscreen/Nature on PBS

Biolozi sa Univerziteta "Florida Atlantik" i njihovi istraživački partneri u Australiji kažu da ajkula epoleta može da koristi svoja peraja u obliku vesla da hoda do 30 metara po suvom. Obično se nalaze na plitkim grebenima Australije i Nove Gvineje, a ove ajkule mogu čak i da prežive bez kiseonika do dva sata.

Stručnjaci kažu da ajkule koriste svoje veštine na kopnu kako bi uspele da prežive zagrevanje mora, i klimatske promene.

"Takve osobine mogu biti ne samo ključne za preživljavanje, već mogu biti povezane i sa njihovim održivim fiziološkim performansama u izazovnim uslovima životne sredine, uključujući one povezane sa klimatskim promenama. Dosadašnji nalazi ukazuju na to da ova vrsta ima adaptacije da toleriše neke, ali možda ne sve, od izazovnih uslova predviđenih za 21. vek", navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Integrative&Comparative Biology".

"Za razliku od drugih vrsta, ajkula epoleta može sama da hoda do okruženja pogodnijih za preživljavanje", rekla je za Gardijan Marijane Porter, profesor biomehanike.

"Možda ne mislite da su prelepe tropske plaže opasne, ali u stvarnosti tbog plime i oseke su prilično surove. Tada se dešava mnogo stvari", rekla je ona.

"Naši saradnici u Australiji su otkrili da su u stanju da veoma dobro izdrže uslove klimatskih promena. Ove ajkule su sjajni modeli kada počnemo da sagledavamo kako ovi promenljivi uslovi mogu uticati na kičmenjake uopšte i druge vrste, i mogu nam pomoći da odrazimo ono što bismo mogli videti u budućim okeanima", rekla je ona.

Pogledajte kako izgleda ajkula koja hoda:

ajkula koja hoda
Izvor: YouTube/Prinstcreen/Nature on PBS

Tagovi