Svijet

ERDOGAN ZABIO NOŽ U LEĐA PUTINU! Turski predsjednik ZAGRMJEO : "Krim pripada Ukrajini!"

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, rekao je da Krim pripada Ukrajini!

Izvor: Twitter/Flash

Ankara podržava teritorijalni integritet Ukrajine i odbacuje nezakonitu aneksiju Krima, izjavio je u utorak turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. "Povratak Krima Ukrajini, čiji je neodvojivi dio, u suštini je zahtjev međunarodnog prava", rekao je Erdogan u video poruci na Drugom samitu Krimske platforme.

Erdogan je rekao da će Ankara nastaviti da podržava Krimsku platformu koja je uspostavljena da bi se pitanje Krima rješilo mirnim putem. "Turska ne priznaje aneksiju Krima i od prvog dana otvoreno govori da je ovaj korak nelegitiman i nelegalan. Ovo je principijelan stav koji ima ne samo pravne, već i moralne osnove", rekao je on.

Takođe tokom posjete Kijevu, poljski predsjednik Andžej Duda pozvao je na otkazivanje baltičkog gasovoda Sjeverni tok 2 koji povezuje Rusiju i Njemačku. "Ne može biti povratka u normalnost u odnosima sa Moskvom", rekao je Duda u utorak na samitu Krimske platforme.

Njemačka vlada je u februaru odbila da otvori gasovod zbog invazije Rusije na Ukrajinu. Ipak, u Berlinu i dalje ima zagovornika Sjevernog toka 2. Na platformi Krim, Ukrajina je pokušala da mobiliše međunarodnu podršku da povrati poluostrvo Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine. "Krim je bio i jeste dio Ukrajine, kao što su Gdanjsk ili Lublin dio Poljske, kao što je Nica dio Francuske, Keln je dio Njemačke, a Roterdam dio Holandije", rekao je Duda.