Svijet

JEZIVE FOTOGRAFIJE IZ MARIJUPOLJA! Rusi u koncertnu dvoranu postavili metalne KAVEZE - namenili ih njima: "Obuzdaće ih!"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Fotografije na društvenim mrežama "pokazuju kako se grade metalni kavezi u Marijupolju, očigledno da obuzdaju ratne zarobljenike."

Izvor: twitter/G. van Keulen

Suđenja ukrajinskim ratnim zarobljenicima u okupiranom lučkom gradu Marijupolju od strane proruskih separatista mogla bi da počnu za nekoliko dana, saopštila je u utorak kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava. Fotografije i video snimci koji kruže medijima i društvenim mrežama "prikazuju metalne kaveze koji se grade u Filharmoniji u Marijupolju, očigledno da bi obuzdali ratne zarobljenike tokom procesa", rekla je Ravina Šamdasani, portparolka Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava, navodi se u saopštenju za javnost, prenosi Sky News.

Za sada nije jasno kojem broju zatvorenika će biti suđeno, za šta će biti optuženi i kakav će biti sastav suda, rekla je ona. UN su zatražile da se omogući pristup zatvorenicima.

Šamdasani je rekla da se kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava plaši da će smrtne kazne izreći takozvani "međunarodni sud" koji su proglasile vlasti. Ona je dodala da imaju verodostojne izveštaje da su neki zarobljeni Ukrajinci bili mučeni. "Podsećamo da međunarodno humanitarno pravo zabranjuje osnivanje sudova samo za suđenje ratnim zarobljenicima i da je namerno oduzimanje prava ratnom zarobljeniku na pravično i redovno suđenje ratni zločin", rekla je ona.

Prema rečima Denisa Pušilina, lidera proruskih separatista u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjeck, "istrage" su završene u 80 slučajeva, a 23 osobe su uhapšene. Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je mogao da vidi neke od zatvorenika od početka ruskog napada u februaru, ali ne sve. U mnogim slučajevima pristup je bio odbijen ili nisu postojale bezbednosne garancije za osoblje, navodi se.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je tokom vikenda da će pregovori Ukrajine i Rusije biti prekinuti ako se suđenja održe u Mariupolju.

Tagovi