Svijet

KO JE ALEKSANDAR DUGIN ČIJA JE ĆERKA RAZNIJETA BOMBOM: Zovu ga "Putinov MOZAK" i Raspućin, njegova ideja pokrenula RAT

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Dugina, kome je ćerka poginula u eksploziji kod Moskve, zovu još i "Putinov mozak", zbog njegove povezanosti sa ruskim predsjednikom!

Izvor: YouTube/OneIndiaNews

Darja Dugina, ćerka poznatog ruskog filozofa i analitičara Aleksandra Dugina, poginula je u noći između subote i nedelje u Moskvi nakon što je automobil kojim se vozila eksplodirao. Njen otac Aleksandar Dugin, koji je snimljen na mjestu stravične nesreće kako se drži za glavu, je uticajni ruski filozof i prema mnogim zapadnim analitičarima "glavni ideolog Kremlja".

Rođen je 1963. godine i spada u savremene ruske filozofe, geopolitičare, politikologe koga je rat u Ukrajini ponovo vratio u žižu javnosti. On je postavio temelje novog Evroazijstva, prema kome prostor od Dablina do Vladivostoka treba da se ujedini kako bi se suprotstavio američkom "atlantizmu".

U julu 2022. godine Dugin našao se na listi osoba kojima je Velika Britanija uvela sankcije zbog sukoba u Ukrajini. Njegova ćerka Darja, koja je poginula u nesreći, je imala 30 godina i bila je takođe na listi sankcija Velike Britanije. Često ga nazivaju "Putinov mozak" ili "Raspućin" zbog njegove bliske veze sa predsjednikom Rusije. On je bivši glavni urednik pro-putinovske TV mreže Cargrad i za njega se kaže da je mozak tekuće invazije na Ukrajinu, prenosi Dejli mejl.

Iako nema formalnu ulogu u vladi, za krajnje desničarskog pisca se kaže da snažno utiče na Putina, posebno kada je u pitanju propaganda. On je zaslužan za davanje novog života terminu Novorosija (Nova Rusija), koji je usvojio Putin da bi opravdao svoju aneksiju Krima - nakon što ga je Dugin naširoko koristio 2013. i 2014. godine.

Po Duginu osnov osovine evroazijskog strateškog bloka su Moskva, Berlin, Teheran i Tokio, gde je ključ osvine upravo Moskva i Berlin kao noseća konstrukcija Evroazijske Imperije, koja ima za cilj da osujeti stvaranje "sanitarnog kordona" oko Rusije u istočnoj Evropi i da omogućiti pristup Rusiji visokim tehnologijama.

Zalagao se za podjelu Ukrajine

Ukrajinske vlasti su još 2015. godine Aleksandra Dugina zbog njegovih stavova stavili na crnu listu, a našao se i na listi pisaca čije knjige su zabaranjene. Posebno dvije njegove knjige "Ukrajina. Moj rat. Geopolitički dnevnik'' i Evroazijska osveta Rusije. Upravo kroz ove knjige se vidi njegova teza da je nepostojanje unitarne Ukrajine nedopustivo i da ta teritorija mora biti podijeljena na osnovu nekoliko pojaseva koji odgovaraju geopolitičkim i etnokulturnim realnostima. Najveći naglasak je dat na Istočnoj Ukrajini, po kome je ta teritorija "Malorusije", koja treba biti u najčvršćem savezu sa Moskvom.

Pogledajte snimak nesreće u kojoj je poginula Duginova ćerka:

Istražitelji su u prvi mah pretpostavili da je u nesreći gdje je Darja poginula eksplodirala boca sa gasom, ali nakon uviđaja nije isljučena mogućnost da je improvizovana eksplozivna naprava postavljena u automobil. Smatra se da je meta mogao biti i sam Dugin.