Svijet

"TREBA DA ZAČEPITE USTA!" SESTRA KIM DŽONG UNA ŽESTOKO ODBRUSILA! Južna Koreja želela na pomogne, "dočekali je na nož"

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una besno je reagovala na vest da će Južna Koreja da pruži pomoć u zamenu za nuklearno razoružavanje.

Izvor: Youtube/Screenshot/AFP news agency

Severnokorejska Kim Jo Džong, moćna sestra lidera Kim Džong Una, rekla je u petak da predsednik Južne Koreje treba da "začepi usta” nakon što je ponovio da je njegova zemlja spremna da pruži ekonomsku pomoć u zamenu za nuklearno razoružanje.

Njeni komentari su prvi put da je visoki severnokorejski zvaničnik direktno prokomentarisao ono što je južnokorejski predsednik Ioon Suk-ieol nazvao "hrabrim“ planom – koji je prvi put predložen u maju i o kome je ponovo govorio u sredu na konferenciji za novinare povodom svog prvih 100 dana na funkciji.

"Bilo bi povoljnije za njegov imidž da začepi usta, nego da priča gluposti jer nije imao ništa bolje da kaže“, rekao je Kim Jo Džong u izjavi koju je objavila državna novinska agencija KCNA, nazivajući Iona "zaista jadnim i još uvek detinjastim".

"Misliti da bi mogao da menja ekonomsku saradnju za čast Severa i nuklearno oružje. Niko ne menja svoju sudbinu za kukuruzni kolač“, dodala je ona.

Ministar za ujedinjenje Južne Koreje, koji se bavi odnosima sa Severom, nazvao je Kimove komentare "veoma nepristojnim“.

Iako je Ioon rekao da je voljan da pruži postepenu ekonomsku pomoć Severnoj Koreji ako ona okonča razvoj nuklearnog oružja i počne denuklearizaciju, on je takođe insistirao na povećanju vojnog odvraćanja Južne Koreje od Severne Koreje. Južna Koreja je nastavila dugo suspendovane zajedničke vežbe sa Sjedinjenim Državama, uključujući velike vežbe na terenu koje treba da počnu sledeće nedelje.

U sredu je portparol američkog Stejt departmenta rekao da Vašington podržava Junovu politiku, ali je Kim rekao da zajedničke vežbe pokazuju da je pričanje saveznika o diplomatiji neiskreno.

"Jasno stavljamo do znanja da nećemo sedeti licem u lice s njim“, rekla je ona o Junu.

Kim Jo Džong je poslednjih godina postala glasni kritičar Južne Koreje, koju neki stručnjaci vide kao "lošeg policajca" u odnosu na prigušenije izjave njenog brata.

Tagovi