Svijet

PONOVO SE ZAVRĆE SLAVINA, PANIKA U EVROPI! Gasprom potvrdio crne vijesti za Evropsku uniju - ruski gigant napravio HAOS!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ruski energetski gigant "Gasprom" obustavlja isporuku gasa Evropskoj uniji preko Sjevernog toka!

Izvor: Shutterstock/YouTube/screenshot/Sky News

Ruski energetski gigant "Gasprom" saopštio je u petak da će tranzit prirodnog gasa u Evropsku uniju gasovodom Sjeverni tok 1 biti obustavljen od 31. avgusta do 2. septembra zbog održavanja, prenosi "Russia Today".  "Gasprom” je dodao da će "po završetku radova i izostanku tehničkih kvarova na bloku transport gasa biti vraćen na nivo od 33 miliona kubnih metara dnevno”, što predstavlja približno 20 odsto punog kapaciteta gasovoda.

"31. avgusta jedina operativna jedinica gasnog kompresora Trent 60 biće zatvorena na tri dana zbog održavanja“, saopštila je kompanija, uz napomenu da će sve popravke biti obavljene zajedno sa stručnjacima njemačkog "Simensa".

Jedinica je poslednja od šest turbina cjevovoda koja je bila u funkciji, a ostalima je potreban remont. Jedna od turbina trenutno je zaglavljena u Njemačkoj zbog sankcija, nakon povratka sa remontnih radova u Kanadi. Isporuke ruskog gasa u Evropskoj uniji preko Sjevernog toka 1 pale su na 20 odsto maksimalnog nivoa prošlog mjeseca. Prema Gaspromu, pet turbina treba da radi da bi gas pumpao punim kapacitetom. Cijene gasa u Evropi su skočile nakon objave u petak, skočivši 7% na više od 2.600 dolara za hiljadu kubnih metara.