Svijet

PROCURIO TAJNI RUSKI PLAN? Vojna tehnika se pomera na novu lokaciju, Ukrajina spremila RAKETE - stradaće cela EVROPA?

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Sve oči sveta trenutno su uprete u nuklearnu elektranu Zaporožje u Ukrajini jer u slučaju eksplozije, katastrofa bi navodno zahvatila celu Evropu!

Izvor: Profimedia

Rusija navodi da Ukrajina planira u narednim danima da izvede napad na nuklearnu elektranu Zaporožje uz to da ukrajinska strana planira da okrivi Rusiju za to. Prema rečima vojnih stručnjaka, u toku je propagandni rat jer se i dalje ne zna ko bombarduje oblast oko te nuklearne elektrane. Naučnici ukrajinskog hidrometeorološkog instituta su objavili juče simulaciju širenja otrovnih čestita u slučaju eksplozije i prema rezultatima te simulacije, otrovni oblak bi prekrio skoro celu Evropu.

Američki Stejt department navodi da Rusija navodno zanemaruje pitanje nuklearne bezbednosti i primenjuje nasilje prema svim zaposlenima u nuklearnoj elektrani. Ruska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama to demantuje tvrdeći da  Vašington otvorenim lažima o situaciji oko nuklearne elektrane Zaporožje guraju ukrajinske snage u realizaciju zločinačkih zamisli, usled kojih preti tehnogena katastrofa sa čijim će se posledicama Evropa nositi dugi niz decenija.

Ukrajinska državna nuklearna agencija "Energoatom“ saopštila je da ruske snage planiraju da isključe funkcionalne energetske blokove u Zaporožju i time ih isključe iz ukrajinske električne mreže. “Energoatom” je u današnjem saopštenju naveo da veruje da Rusija, koja kontroliše tu nuklearku u južnoj Ukrajini, tamo priprema “provokaciju velikih razmera”. Brojni strani mediji prenose da je od jutros navodno zabeleženo kretanje velikog broja ruskih vozila oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Ruska vojska trenutno traži dobavljače goriva za dizelske generatore, koji bi trebalo da budu uključeni nakon što se pogonske jedinice zatvore u nedostatku spoljnog napajanja za sisteme hlađenja nuklearnog goriva”, stoji u saopštenju “Energoatoma”.

Tagovi