Svijet

RADIJACIJA BI STIGLA DO BALKANA Pogledajte simulaciju širenja otrovnih čestica u slučaju NUKLEARNE katastrofe u Ukrajini

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Naučnici ukrajinskog hidrometeorološkog instituta simulirali su širenje radijacije u slučaju nuklearne katastrofe u nuklearnoj elektrani "Zaporožje". Navodno bi radijacija stigla i do našeg regiona!

Izvor: Facebook/screenshot/Ukrainian Hydrometeorological Institute

Naučnici Ukrajinskog hidrometeorološkog instituta simulirali su širenje radijacije u slučaju nuklearne katastrofe u Zaporoškoj elektrani, trenutno najvećem nuklearnom reaktoru u Evropi. Analiza je pokazala da bi radioaktivni materijal mogao da "proguta" skoro cijelu Evropu.

Dokle bi stigao radioaktivni materijal?

Simulacijom je utvrđeno da bi radioaktivni materijal stigao na sjeveru do Baltičkog mora preko Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Bjelorusije. Na zapadu Evrope bi stigao do Moldavije, Rumunije,Srbije, Slovačke, Mađarske i Češke, piše britanski "Gardijan".

Pogledajte simulaciju širenja radijacije u slučaju nuklearne katastrofe u nuklearnoj elektrani Zaporožje

Nuklearna elektrana, koju su zauzeli Rusi, ali kojom navodno upravlja ukrajinsko osoblje, nedavno je bila poprište čestih granatiranja, a obje strane se međusobno optužuju za napade. Rusija je upozorila i zaprijetila da bi mogla da zatvori nuklearnu elektranu ako Ukrajina nastavi da granatira elektranu.

Šef ruskih snaga za radioaktivnu, hemijsku i biološku odbranu, Igor Kirilov, rekao je da su u prethodnim napadima oštećeni pomoćni sistemi za održavanje elektrane. On je dodao da bi u slučaju udesa radioaktivni materijal zahvatio Poljsku, Nemačku i Slovačku.