Svijet

"OVO ZNAČI RAT! NEMOJTE DA PREĐETE CRVENU LINIJU!" Brutalne riječi zvaničnika - SAD su ovako pokušale da obuzdaju Kinu

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Kineski izaslanik u Ujedinjenom Kraljevstvu upozorio je da bi britansko i američko miješanje na Tajvanu moglo dovesti do rata, tvrdeći da su veze Pekinga sa Londonom sada na raskrsnici zbog ovog ostrva.

Izvor: Profimedia

U članku "Gardijana u utorak", kineski ambasador u Velikoj Britaniji Dženg Zeguang otkrio je stav svoje vlade o teritorijalnoj svađi, istovremeno izjavljujući da je Tajvan postao "probno pitanje" za Kinu, SAD i UK podjednako.

"Tokom godina, SAD su igrale na 'tajvansku kartu' da obuzdaju Kinu odobravajući prodaju oružja ostrvu, unapređujući svoje odnose sa tamošnjim vlastima i rušeći princip jedne Kine", napisao je izaslanik, pozivajući se na politike koja obeshrabruje strane države od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Tajpejem, koji je dugo bio samoupravan.

"'Nezavisnost Tajvana' znači rat i vodiće u ćorsokak. Suprotstavljanje i zaustavljanje takvih pokušajima ima za cilj izbjegavanje rata i očuvanje mira i stabilnosti u regionu", naveo je on.

Dženg je takođe pozvao Britaniju da izbjegava da ide "stopama SAD", navodeći nedavne posjete visokih američkih poslanika Tajvanu, i napomenuo da je ostrvo "uvijek bilo osjetljiva stvar u centru odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Kine".

Komentari ambasadora dolaze usred nove runde kineskih vojnih vježbi u vazduhu i vodama oko Tajvana, odražavajući još jednu vježbu održanu neposredno nakon posjete Tajvanu predsjednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi. Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus nedavno je osudila vježbe, rekavši da one "prijete miru i stabilnosti u regionu", ponavljajući sličnu osudu njenog američkog kolege.

Dženg je takođe optužio kineske rivale da remete regionalni mir pokušavajući da intervenišu po pitanju Tajvana, upozoravajući na "ozbiljne posledice" ako London "pređe crvenu liniju kineske strane".

Dok Kina smatra ostrvo dijelom svoje teritorije, Tajvanom se upravlja efektivno autonomno od Kineskog građanskog rata 1949. godine, kada je nacionalistička frakcija Kuomintanga poražena od strane komunističkih snaga na kopnu i bila primorana da pobjegne. Lokalna administracija je od tada nastavila da naziva ostrvo "Republikom Kinom", iako ga je formalno priznala samo šačica stranih zemalja.

(Mondo/RT)

Tagovi