Svijet

PREOKRET U UKRAJINI? Kijev krenuo u dugo najavljivanu kontraofanzivu! Savjetnik Zelenskog otkrio: Koristimo novu taktiku

Autor Gordana Bojanić Izvor index.hr

Ukrajina je pokrenula kontraofanzivu u cilju stvaranja haosa unutar ruskih snaga napadom na linije snabdijevanja duboko na okupiranim teritorijama, rekao je za Gardijan Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Izvor: Profimedia/ABACA

Podoljak je rekao da bi u naredna dva-tri mjeseca moglo doći do napada sličnih današnjim misterioznim napadima na željezničko čvorište i vazdušnu bazu na Krimu, kao i prošlonedjeljnom napadu na ruske ratne avione na aerodrom Saki na Krimu.

Rusija je saopštila da je današnji požar u skladištu municije u okrugu Džankoj na Krimu incident koji je Podoljak nazvao „podsjetnikom“ da Krim „predstavlja visok rizik od smrti za osvajače i lopove“.

"Naša strategija je uništavanje logistike, vodova za snabdijevanje, skladišta municije i drugih objekata vojne infrastrukture. Time se stvara haos u sopstvenim snagama", rekao je Podoljak.

"Dakle, Rusija misli da kontraofanziva zahtjeva ogromne količine ljudstva kao džinovska pesnica i da ide samo u jednom pravcu. Ukrajinska kontraofanziva izgleda sasvim drugačije. Ne koristimo taktiku iz 60-ih i 70-ih, od prošlog vijeka“, rekao je on.

Međutim, njegove primjedbe bi se mogle protumačiti i kao priznanje da se Ukrajina bori da prikupi količinu ljudi i oružja koja je potrebna za kontraofanzivu na jugu zemlje, za koju je obično potreban broj vojnika tri prema jedan.

Umjesto toga, Ukrajina je pokušala da odsiječe Herson, jedini okupirani grad na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, uništavajući drumske i željezničke mostove nedavno dostavljenom zapadnom artiljerijom. Cilj je spriječiti Rusiju da efikasno snabdijeva svoje snage.

Podoljak je zatražio "još 50, 60, 80" MLRS, pored 20 koji su već stigli u Ukrajinu. MLRS (Multiple Launch Rocket Sistem) je američki višecevni raketni sistem za koji Podoljak kaže da je „veoma dobar“.

Tagovi