Svijet

OVA SRPKINJA SE NALAZI NA LISTI NAJMOĆNIJIH ŽENA NA SVIJETU! Vjerovatno niste čuli za nju, teška je 290 MILIONA $!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Fibi Novaković je najmoćnija žena na svijetu, stekla je milione, a sve duguje ocu koji je u SAD došao sa 50 dolara u džepu!

Izvor: Profimedia

Amerikanka srpskog porijekla, "teška" 290 miliona dolara, jedna je od retkih žena na mjestu izvršnog direktora u oblasti vojne industrije. Ona je na čelu moćne kompanije Macquarie Group koja je među najvećim proizvođačima odbrambene tehnologije za vladu SAD. Zove se Fibi Novaković, a vjerovatno niste čuli za nju. Najmoćnija je Srpkinja na svijetu, milionerka sa Forbsove liste, bivša CIA agentkinja i žena koja je u oba braka zadržala djevojačko prezime.

Na Forbsovoj listi žena koje su same stekle bogatstvo nalazi se na 88. mjestu, sa 290 miliona dolara, dok je na 30. mjestu liste najmoćnijih žena svijeta, takođe prema Forbsu. Fibi se skoro nikada ne pojavljuje u javnosti i ne voli da govori za medije.U rijetkim intervjuima koje je davala, jer nije željela da se eksponira, pričala je da su je roditelji vaspitavali da bude skromna i da je najvažnije biti dobra osoba.

Otac srpski imigrant

Njen otac je bio srpski imigrant koji je došao u SAD sa samo 50 dolara u džepu. Imao je 17 godina. On je kasnije postao vojni pilot, a glavni je "krivac" što se ona zaposlila u vladi i u odbrambenoj tehnologiji. Znao je šest jezika, ali ne i engleski. Uspio je da postane obavještajac u američkom vazduhoplovstvu. "Mogućnosti koje je ova zemlja pružila mom ocu zaista su mi bile usađene u ranom detinjstvu i zato zaista vjerujem u služenje naciji", rekla je Fibi.

Rođena 1958, Novaković je posle srednje škole na Smit koledžu studirala liberalne umjetnosti, a odatle nakon 1979. otišla u CIA. Kada su je tokom intervjua pitali da li može da da neke detalje o tome, ona je brzo odgovorila: "Nema šanse", ističući prisustvo ruskog ambasadora u publici, što je tada nasmijalo mnoge.

Odbili je za trudnu za posao

Fibi je 1989. godine diplomirala i na Univerzitetu u Pensilvaniji. Sa dvije ćerke i trećom na putu, počela je da traži posao. Ali njen kasniji ogroman uspjeh ne znači da su je svi oduvijek dočekivali raširenih ruku. Ispričala je kako su je u jednoj čeličani u sedmom mjesecu trudnoće odbili na razgovoru.

Izvor: Profimedia

"Mislim da je to bio najbrži intervju na svijetu. Za otprilike 30 sekundi su rekli da ne zapošljavaju. Ja sam to shvatila kao, ne zapošljavamo vas." Na kraju je dobila posao u Kancelariji za upravljanje i budžet tokom mandata predesjedika Buša starijeg. Kasnije je radila za Pentagon, a u kompaniji General Dinamics je od 2001. godine. U međuvremenu je postala generalna direktoka te kompanija koja je među najvećim vojnim saradnicima vlade SAD.

Živi povučeno

Otkrila je i da voli operu, a ljubav joj je prenijela baka tokom odrastanja u Njemačkoj. "Živim u Vašingotnu već duže vrijeme i naučila sam da je najbolje letjeti ispod radara", rekla je ona. O njenom privatnom životu, očekivano, ne zna se mnogo. Pisalo se kako se udavala dvaput, za čovjeka po imenu Majkl Vikers, a onda 1985. za Dejvida Morisona. U oba braka zadržala je svoje djevojačko prezime. "Moj muž je moj oslonac. Ne bih mogla da radim sve ono što radim da nije bilo njega i podrške koju on pruža", kazala je jednom.

Tagovi