Svijet

VELIKI UDARAC ZA ZELENSKOG - IZGUBIO VAŽNOG ČOVEKA! Poginuo najbolji pilot u Ukrajini, odlikovan samo par dana pre smrti

Autor Anastasija Đonović Izvor mondo.rs

Anton se pridružio odbrani Ukrajine u prvim trenucima nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: Facebook/ФТЛ при ІФНТУНГ. Фізико-технічний ліцей Івано-Франківської обласної ради

Anton Listopad, koji je 2019. godine dobio titulu najboljeg pilota Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, poginuo je u ratu protiv Rusije. On se pridružio odbrani Ukrajine u prvim trenucima nakon ruske invazije na Ukrajinu. Na Fejsbuku je o njegovoj smrti izvestio fakultet na kome je Anton diplomirao.

"Anton Listopad je poginuo u odbrani ukrajinske države. Anton je 2019. godine proglašen za najboljeg pilota Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine. Antonov put za kormilom borbenog aviona bio je težak, ali smislen. Mladić je tvrdoglavo sledio svoj san – da postane pilot, da leti visoko na nebu kao ptica i da orlovskim okom posmatra lepotu Zemlje. Na dan 30. godišnjice nezavisnosti, milioni Ukrajinaca su sa divljenjem i ponosom posmatrali let vazdušne kolone vojne parade iznad Hreščatika. Naš Anton je bio vođa ovog konvoja", navodi se u poruci.

Takođe je o tome izvestio Kiyv Independent. Navodi se da je Anton poginuo je u borbi, ali se ne navodi gde. Zelenski ga je odlikovao Ordenom za hrabrost samo nekoliko dana pre smrti.