Svijet

UKRAJINA PREŠLA CRVENU LINIJU BOMBARDOVANJEM KRIMA!? Rusija šokirana, kako su se usudili! Stručnjaci otkrili pozadinu

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Najmanje 12 eksplozija se čulo juče na Krimu, Ukrajina je rekla da nema veze sa napadom.

Izvor: YouTube/Printscreen/ Sputnjik Srbija

Jedna osoba je poginula u utorak kada su rusku vazdušnu bazu u blizini odmarališta na aneksiranom poluostrvu Krim potresle eksplozije za koje Moskva kaže da su detonacije uskladištene municije, a ne rezultat napada.

Svjedoci su rekli da su čuli najmanje 12 eksplozija oko 15:20 po lokalnom vremenu iz avio-baze Saki u blizini Novofedorivka na zapadnoj obali poluostrva, koju je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. i iskoristila u februaru kao jedno od lansiranja. 

Krim, destinacija za odmor mnogih Rusa, do sada je bio pošteđen bombardovanja i artiljerijske vatre koju su pretrpjela druga područja istočne i južne Ukrajine. Rusko ministarstvo odbrane ostalo je pri svojoj tvrdnji da je eksploziju izazvala "detonacija nekoliko skladišta avio municije" i prvobitno je saopštilo da niko nije povrijeđen.

Rečeno je da nije bilo napada i da nije oštećena oprema aviona. 

Upitan da li Ukrajina preuzima odgovornost za eksplozije, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je za onlajn televizijski kanal Dožd rekao: "Naravno da ne. Šta mi imamo sa tim?

Moskva bi mogla optužiti Kijev da je prešao crvenu liniju ako Ukrajina prizna da je izvršila invaziju na teritoriju koju Rusija smatra svojom. Podoljak, koji savjetuje predsjednika Volodimira Zelenskog , sugerisao je da bi eksplozija mogla biti rezultat ruske nesposobnosti ili partizanskog napada.

"Ljudi koji žive pod okupacijom shvataju da se okupacija bliži kraju“, rekao je on.

Međutim, ukrajinski vojni zvaničnik je za Njujork tajms rekao da je ukrajinski napad rezultat eksplozija na Krimu.

"Riječ je o vojnoj bazi iz koje su ruski avioni redovno uzlijetali i napali naše snage na jugu zemlje. Za napad je korišćen uređaj ukrajinske proizvodnje. Ruske novinske agencije su citirale neimenovani izvor iz ministarstva koji je rekao da 'nije bilo znakova, dokaza ili, još manje, činjenica (koje bi ukazivale) na namjerni napad na skladišta municije'".

Ministarstvo zdravlja Krima saopštilo je da je jedan civil poginuo, a osam povrijeđeno.

Da li je moguće da su Ukrajinci napali vojnu bazu?

BBC je pokušao da analizira šta je izazvalo seriju eksplozija u vojnoj bazi Novofedorivka, čak 225 kilometara od prve linije fronta, ali pravog odgovora i dalje nema. Da li je moguće da su Ukrajinci napali iz vazduha? Teško... Krim je dobro branjen, prava tvrđava, i teško je zamisliti da je ukrajinska avijacija uspjela da izbjegne rakete zemlja-vazduh.

Krstareća raketa lansirana iz aviona? Ukrajinci još nisu pokazali takvo oružje u ratu...Oružje lansirano sa zemlje? Balističke rakete Point-U imaju domet od samo 120 kilometara, tako da ta verzija priče ne dolazi u obzir. S druge strane, rakete većeg dometa, kao što je Neptun, do sada su korišćene uglavnom u napadima na vojne brodove. Uostalom, Ukrajinci tvrde da su jednom takvom raketom potopili krstaricu Moskva.

Harpuni, zapadno oružje koje posjeduju i Ukrajinci, takođe su specijalizovani za napad na brodove, a raketni sistem HIMARS je veoma precizan, ali samo kada je cilj u krugu od 80 kilometara.

Dakle, kada se sve sabere i oduzme, najvjerovatniji scenariji su zapravo – sabotaža na licu mjesta ili neka greška ruske vojske u samoj bazi. O eksploziji na Krimu sinoć je saopštio i Volodimir Zelenski.

"Krim je dio Ukrajine i ovaj rat mora da se završi oslobođenjem Krima", značajno je rekao ukrajinski predsjednik.