Svijet

NA NIŠANU NUKLEARNA ELEKTRANA: Rusi odmah reagovali, zatražili pomoć da spriječe Ukrajince: "To je terorizam"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Rusi su okrivili ukrajinske snage da su raketama gađale nuklearnu elektranu u Zaporožju.

Izvor: Youtube/screenshot/NBC news

"Ukrajinske trupe počinile su "novi akt nuklearnog terorizma" nastavljajući da granatiraju nuklearnu elektranu Zaporožje", upozorilo je u ponedjeljak rusko Ministarstvo odbrane. Najveću evropsku nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine zauzele su ruske snage krajem februara, kada je Moskva započela svoju vojnu operaciju u susjednoj državi. Objekat nastavlja da radi pod ruskom kontrolom sa ukrajinskim osobljem.

Na dnevnom brifingu, portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov rekao je da je ukrajinska 44. artiljerijska brigada pucala na postrojenje u nedjelju iz sela Marganec na suprotnoj strani velikog rezervoara vode Kahovka. U granatiranju  je oštećen visokonaponski dalekovod, što je izazvalo kratak spoj u fabrici, rekao je Konašenkov. On je dodao da je na objektu izbio požar koji je potom ugašen.

Prema ruskom ministarstvu odbrane, to je drugi put da je ukrajinsko granatiranje izazvalo požar i djelimičan prekid struje u fabrici od petka. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da bi napadi na nuklearno postrojenje mogli imati "katastrofalne posledice za ogromnu teritoriju, uključujući i teritoriju Evrope".

"Nadamo se da će zemlje koje imaju apsolutni uticaj na ukrajinsko rukovodstvo iskoristiti taj uticaj da isključe takvo granatiranje", rekao je Peskov, prenosi RT.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski optužio je u petak Rusiju za granatiranje fabrike u Zaporožju. "Ruski nuklearni teror zahtijeva snažniji odgovor međunarodne zajednice", napisao je on na Tviteru, takođe upozorivši na potencijalnu nuklearnu katastrofu. Ukrajina i SAD su ranije optužile ruske vojnike da koriste fabriku kao pokriće u borbi protiv ukrajinskih trupa. Rusija je odbacila ove tvrdnje.