Svijet

"ONI UMIRU U UKRAJINI" Putin će pobijesniti, nije na ovo računao! Procurili POVJERLJIVI PODACI o situaciji na frontu...

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Ono što se dešava trenutno na frontovima u Ukrajini ne ide u korist Vladimira Putina i Rusije.

Izvor: Profimedia

Britanski list Ekspres objavio je vijest o smrti vojnika Sergeja Kononova, komandanta ruskog bataljona "Vagner", koga opisuje kao Putinovog "najboljeg plaćenika". Njegovu pogibiju je potvrdio i portal "Top Cargo 200", koji prati smrt najviših ruskih oficira. Kononov se dobrovoljno prijavio da se bori u Donbasu 2014. godine. On se navodno borio i u Siriji i Libiji sa Vagner grupom i dobio je najviše priznanje Sirijske Arapske Republike od predsjednika Bašara al- Asada.

Kononov se ponovo prijavio ranije ove godine i imenovan je za komandanta snaga za specijalne operacije 331. gardijskog vazdušno-desantnog puka. Prema izvještajima, on je poginuo "blizu minobacača".

U julu je britansko ministarstvo odbrane saopštilo da se Kremlj sve više oslanja na Vagnerovu grupu da "pojača snage na liniji fronta i da ublaži nedostatak osoblja". U obavještajnim podacima objavljenim na Tviteru, Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je navelo da je Vagner "gotovo sigurno odigrao centralnu ulogu u nedavnim borbama, uključujući zauzimanje Popasne i Lisičanska".

Takođe, Ministarstvo navodi da je Vaggner grupa pretrpjela mnoge gubitke što je primoralo njihovu komandu na očajnički potez - zapošljavanje osuđenika, piše 19fortyfive.

“Borbe su nanijele velike žrtve grupi“, navodi se. "Vagner snižava standarde zapošljavanja, pa tako regrutuje osuđenike i osobe koje su se ranije nalazile na crnoj listi."

Obavještajni zvaničnici takođe vjeruju da Vagner pruža veoma ograničenu obuku novim regrutima.

Sa gubitkom komandanata visokog profila poput Sergeja Kononova, moguće je da Vagner više nema pristup ljudstvu potrebnom za izvođenje obuke, ili da je njegovo osoblje previše zauzeto borbama u istočnoj i južnoj Ukrajini da bi nadgledalo obuku. U članku objavljenom u "Kijev Postu", Aleksandra Klitina opisala je Vagner grupu kao go jedinicu "goru od nacista".

"Čak ni ime nije slučajno – Rihard Vagner je bio Hitlerov omiljeni kompozitor. Priča se da je šef Vagnerove grupe Dmitrij Utkin obožavalac Trećeg rajha i da je zbog toga grupi dao ovo ime", rekla je Klitina.

Ona je u tekstu takođe primijetila da Vagner nije jedina privatna vojna kompanija koja učestvuje na ruskoj strani u ratu u Ukrajini. "PWC Redut je takođe uključen, ali blisko sarađuje sa ruskom vojskom", objašnjava se u tekstu, dodajući da se Vagner i dalje ističe jer posjeduje sopstveno oružje, municiju i vojne avione.

Međutim, pošto se visokoprofilni komandanti i osoblje tako brzo gube, nejasno je kako će organizacija nastaviti da upravlja ovim skupim i opasnim mašinama na ukrajinskom tlu – ili čak koliko dugo grupa može da priušti da nastavi da podržava rusku vojsku.