Svijet

TATU NAPALI JER PETORKE PO ULICI ŠETA NA POVODCU! Svi ga osuđuju zbog ponašanja prema djeci: To su ljudi, a ne psi!

Autor Anđela Pešić Izvor Kurir

žordan Driskel (31), otac petoro djece, izazvao je burnu debatu nakon što je na Instagramu podjelio snimak na kojem šeta svojih petoro djece na povodcu.

Izvor: Print screen

Iako koristi povodac kako bi osigurao da mu nijedno dijete neće pobjeći, mnogi su ga osudili. Na snimku se vidi kako Džordan drži pet užadi, od kojih je svaki povezan kaišem koji nosi jedno od njegove djece.

"Kada me ljudi osuđuju jer koristim povodce za svoju djecu, kažem im da dođu u mojim cipelama da prošetaju kilometar", napisao je Džordan.

"Bolje spriječiti nego liječiti. Da imam toliko djece, uradio bih isto - rekao je jedan čovjek, dok su se mnogi drugi složili: „Sa petoro djece, ovo vam treba. Odgovoran si roditelj', 'Pošto je moj dvogodišnjak pokušao da pobjegne na ulicu, koristimo i povodac', 'Vidiš da ti je bezbjednost djece prioritet, bravo tata', napisali su oni koji vjeruju da povodci ni na koji način ne štete djeci.

Međutim, mnogo je više onih koji nisu za ovu metodu i napali su Jordana da se prema djeci ponaša kao prema životinjama.

"Oni su ljudi, a ne psi. Kako bi bilo da ih naučite kako da se ponašaju na ulici - glasio je jedan komentar. 'Hoćeš li ih sledeći put trenirati da vuku sanke', 'Bilo bi jednostavnije da nemate toliko djece', kažu drugi.

Amerikanac je objasnio da su njegova djeca radoznala i da vole da trče i istražuju. Konopci pomažu njemu i njegovoj ženi da sačuvaju sopstveni duševni mir i razum.

"Povodci nam omogućavaju da izađemo iz kuće i zabavimo se bez stresa. Imali smo kolica sa pet sjedišta, ali je bilo nepraktično. Djeca vole da idu u gužvu, a povodac im daje mogućnost da to urade, a da mi imamo kontrolu nad njima", rekao je on.

Bruk Sproul, dječiji terapeut, kaže da nijedno istraživanje ne tvrdi da dečiji povodci izazivaju fizičku ili psihičku štetu, pa ih smatra dobrim bezbjednosnim rješenjem za roditelje djece sa posebnim potrebama, one sa više djece ili čija djeca vole da pobjegnu čim roditelj skrecne pogled. Pedijatar Bendžamin Hofman savjetovao je roditeljima da ne koriste povodce zbog rizika od pada.

"Kao pedijatru, nije mi drago što djecu na povodcima gledam kao kućne ljubimce. Kao otac troje djece, svjestan sam koliko djeca mogu biti brza, impulsivna i nepredvidiva. Ono što me brine je da li će se djete zaplesti u povodcu ili ugušiti u slučaju pada. Lično sam video kako roditelji snažno vuku povodac djeteta, što je rezultiralo padom. Brine me povrede glave i ekstremiteta. Kao pedijatar, nikada ih ne bih preporučio. Više bih voljeo da vidim dijete u kolicima nego na povodcu", rekao je za "Good Housekeeping".

Tagovi