Svijet

DJEČAK ARČI (12) SKINUT SA APARATA, PREMINUO POSLE 2 SATA: Bio u komi zbog TikTok izazova, majka ga našla obmotane glave

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Dečak Arči nakon više mjeseci provedenih u komi, danas je isključen sa aparata, a preminuo je dva sata kasnije.

Izvor: Profimedia

Dječak Arči Batersbi (12) koji je pretrpio teško oštećenje mozga zbog Tiktok izazova, preminuo je nakon što je isključen sa aparata za održavanje u životu, na kojima se nalazio od 7. aprila ove godine.

Dečak je bio u komi otkako ga je majka u aprilu pronašla bez svjesti u njihovom domu u Eseksu. Ljekari koji su ga liječili u Kraljevskoj londonskoj bolnici vjerovali su da je kod dječaka nastupila moždana smrt i da nastavak održavanja u životu nije u njegovom najboljem interesu.

Dječak je preminuo u 12 i 15, dva sata nakon što su mu oko 10 sati ujutru isključeni aparati za disanje. "Sve je bilo dobro dok nisu isključili vještačko disanje. Samo je poplavio. Ne postoji ništa strašnije za porodicu nego posmatranje kako se njihovo dijete davi", rekla je majka.

Izazov "onesvješćivanja"

"Izazov onesvešćivanja" (takođe "izazov gušenja" ili "izazov padanja u nesvjest") i jedan je od najnovijih u nizu opasnih trendova koji se pojavljuju na TikTok-u. Izazov je već rezultirao smrću osmogodišnje Lalani Erike Renee Valton iz Teksasa i devetogodišnje Arijani Džejlin Arojo iz Viskonsina.

Kako je Arči dobio oštećenje mozga?

Opasan izazov dovodi do nedostatka kiseonika u mozgu, što može biti smrtonosno. Iako se sa sigurnošću ne zna da li je Arči pokušavao da isproba izazov, njegova majka vjeruje da je to slučaj, nakon što ga je pronašla sa ligaturom (komad tkanine sa čvorovima) oko glave.

Dr Nik Flin objasnio je za "Irish Ekaminer" efekte izazova:

"Ono što se zapravo dešava u mozgu je nedostatak kiseonika sličan onome kada se neko davi, guši ili ima srčani zastoj. Ako imate malo kiseonika u mozgu duže od tri minuta, možete dobiti oštećenje mozga i ako imate malo kiseonika u mozgu duže od pet minuta, to može dovesti do smrti", rekao je dr Flin.

Dječakovi roditelji borili su se protiv odluke bolnice da ga skine sa aparata, pokrenuvši brojne pravne procese  kako bi osigurali nastavak održavanja sina u životu. U utorak su roditelji izgubili bitku na Vrhovnom sudu za nastavak lječenja.

Tagovi