Svijet

RUSI PRIZNALI DA NISU IMALI IZBORA, PA OTKRILI ŠTA JE PRIJETNJA SVIJETU: Zbog ovoga ratuju u Ukrajini!

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Kremlj je saopštio šta je narušilo svjetsku stabilnost.

Izvor: Shutterstock/Profimedia

"Prvobitna prijetnja globalnom poretku bio je puč na Majdanu u Kijevu 2014 godine", izjavio je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, i dodao da je Kremlj za narušeni državni poredak optužio državni udar u Ukrajini 2014. godine.

"Prava prijetnja svjetskom poretku i situaciji u svijetu i u Evropi dolazi od državnog udara koji se dogodio u Ukrajini 2014. godine, koji su pažljivo orkestrirale, između ostalih, zemlje NATO alijanse, uprkos garancijama koje su dali ministri spoljnih poslova jednog broja zemalja. Otuda prijetnja i opasnost po svjetski poredak", naglasio je on.

Prema njegovim riječima, tenzije u Evropi podstaknute su agresivnom politikom NATO alijanse i SAD, i zadiranjem ka ruskim granicama.

"Ova situacija sazrijeva već nekoliko decenija i umnogome je podstaknuta agresivnom politikom koju je NATO vodio prema našoj zemlji dok je svoju infrastrukturu približavao Rusiji. To je stvorilo dodatne prijetnje za nas", rekao je Peskov i objasnio da, "suočena sa takvom realnošću, Moskva nije imala izbora nego da preduzme akciju".

Generalni sekretar NATO alijanse Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da je sukob u Ukrajini jedna od "najopasnijih situacija u Evropi od Drugog svjetskog rata". Ističe da Zapad mora da učini sve da spriječi Rusiju da pobijedi.

Tagovi