Svijet

"KO UVRIJEDI KINU, BIĆE KAŽNJEN!" Kineski ministar bijesno mahao prstom nakon posjete Nensi! (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Kineski državni mediji su prenijeli uznemirujuću reakciju kineskog ministra spoljnih poslova!

Izvor: YouTube/screenshot/CCTV Video News Agency

Pojavio se snimak kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia, čiju su uznemirujuću reakciju prenijeli kineski državni mediji. Kineski ministar spoljnih poslova opisao je posjetu Nensi Pelosi Tajvanu kao "potpunu farsu" i optužio SAD za "kršenje kineskog suvereniteta".

"Ove perverzne akcije neće promijeniti istorijski trend povratka Tajvana domovini", rekao je Ji. On je ponovio ranije komentare kineskih zvaničnika, koji su otvoreno upozorili SAD: "Oni koji se igraju vatrom će izgorjeti. Oni koji vrijeđaju Kinu biće kažnjeni."

Podsjetimo, Nensi Pelosi je u utorak uveče doletjela u Tajpej, a u srijedu ujutru imala je sastanak sa šefom tajvanske administracije Cai Ing-venom. Ovo je njena prva posjeta Tajvanu od 1997. godine. Američka administracija, koju je kineski lider upozorio da "igranje vatrom može da opeče", uvjerila je Peking u svoju privrženost politici "jedne Kine", ali se ogradila od posjete, rekavši da Pelosijeva sama donosi odluke.

Kina smatra Tajvan svojom provincijom i uvijek se protivi svakom kontaktu između predstavnika Tajpeja i aktuelnih zvaničnika, posebno visokih zvaničnika, ili vojske iz zemalja sa kojima Peking ima uspostavljene diplomatske odnose.

Pogledajte snimak:

Kineski ministar spoljnih poslova
Izvor: Youtube/CCTV Video News Agency

Tagovi