Svijet

NESREĆA U NAJVEĆOJ NUKLEARKI SE MOŽE DESITI SVAKOG ČASA! "Potpuno je van kontrole", ovo je izuzetno OPASNO

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Rafael Grosi, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju izdao je jezivo upozorenje na mogućnost nesreća u najvećoj nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Izvor: Profimedia

Šef UN-a za nuklearno oružje Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, izdao je strašno upozorenje zbog fabrike u Zaporožju na jugoistoku Ukrajine.

Situacija tamo postaje svakim danom sve opasnija, rekao je on, pozivajući Rusiju i Ukrajinu da dozvole stručnjacima da posete kompleks kako bi sprečili nuklearnu nesreću.

"Svaki princip nuklearne bezbednosti je prekršen. Ono što je u pitanju je izuzetno ozbiljno i opasno", istakao je on.

On je ukazao na granatiranje u blizini fabrike na početku rata i nastavio sa optužbama Rusije i Ukrajine za napade na Zaporožje. Fabriku trenutno kontroliše Rusija, ali je zadržala ukrajinsko osoblje, što je dovelo do trenutaka trvenja i navodnog nasilja. IAEA ima izvestan kontakt sa osobljem, ali je "neispravan" i "neuređen", rekao je Grosi.

On je takođe rekao da je lanac snabdevanja opremom i rezervnim delovima za fabriku prekinut, tako da "nismo sigurni da fabrika dobija sve što joj je potrebno".

"Kada ovo sve stavite na spisak, imate katalog stvari koje nikada ne bi trebalo da se dešavaju ni u jednom nuklearnom objektu“, rekao je on.