Svijet

VIJEST DA JE AJKULA ODGRIZLA ŽENI NOGU U HURGADI NIJE TAČNA?! Otkriveno kako su 2 žene preminule, ovo je PRAVA ISTINA

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Turistički vodiči otkrivaju zvanična saopštenja egipatskih vlasti povodom napada ajkule koje su se desila prošlog mjeseca.

Izvor: MONDO/YouTube/screenshot

Kao bomba odjeknule su vijesti o napadima ajkule u moru kod Hurgade što je izazvalo  veliki strah kod velikog dijela turista. Mnogi su odustajali od ljetovanja u Egiptu zbog potencijalne opasnosti koja vreba u moru.

Srpski turistički vodiči koji rade u Egiptu, tvrde da informacija koju su prenele svjetske agencije da je ajkula Austrijanki (68) otkinula ruku i nogu, nije tačna. Ističu da je napad ajkule u Hurgadi izuzetno rijedak slučaj i da je ovo prvi put u poslednjih 30 godina da je ajkula napala čovjeka.

Početkom jula svijet je obišla vijest da je Austrijanka preminula nakon što joj je ajkula otkinula ruku i nogu dok je plivala u moru u ljetovalištu Sal Hašiš kod Hurgade, međutim, turistički vodiči u Egiptu tvrde da to nije tačno.

"Bio sam na konferenciji povodom napada ajkule koja je bila održana u ministarstvu i tu su izdali zvanično saopštenje da je Austrijanka imala dva ugriza, jedan za ruku, a drugi za nogu. Nije joj otkinuta noga niti je žena pojedena. Žena je na dva mesta ugrižena i umrla je od infarkta. To je zvanično saopštenje i egipatske vlade i austrijske ambasade ovde u Egiptu", kaže vodič Dejan Maksimović.

Drugi turistički vodič Nebojša Jojić tvrdi da nije riječ o napadu već o kontaktu jer su na telu žene pronađena "dva blaža ugriza".

"Žena ne bi ni iskrvarila. Sigurno bi preživjela kontakt da je od napora ili od straha nije izdalo srce", rekao je Jojić napomenuvši da je Austrijanka "bila u godinama".

Maksimović takođe smatra da je napad prejaka riječ, ali svjestan je da je teško drugačije opisati nešto što se završi smrću.

"Ajkule nemaju prste i da bi osjetile nešto moraju da zagrizu. Čim zagrizu čovjeka, pljunu ga istog sekunda, jer mi nismo na njihovom meniju. E, tu je problem, kad vas zagrize neko, koliko brzo može da se podveže ta rana, a da čovek ne iskrvari", kaže Maksimović.

Šta je sa 40-godišnjom Rumunkom?

Dan nakon napada na Austrijanku stigla je vijest da se na nekih 600 metara udaljenosti dogodio još jedan napad. Nastradala je Rumunka (40), a to su takođe prenijele svjetske novinske agencije pozivajući se na egipatske vlasti, ali i zvanično saopštenje rumunskog Ministarstva spoljnih poslova.

Maksimović navodi da u Egiptu za taj slučaj nije čuo. Jojić jeste, ali ističe da lokalne vlasti smatraju da se ta žena utopila.

"Druga žena koja je pronađena na obali, nije, barem ovde u Egiptu, ni na jedan način povezana sa prvim slučajem nesrećne Austrijanke", kaže Jojić i dodaje da su mediji "tražeći spektakl i senzaciju" to predstavili kao dvostruki napad, ali da nema nikakvih dokaza koji tome idu u prilog.

Ajkula isterana iz zaliva?

Odmah nakon napada svjetski mediji prenijeli su da je dio obale zatvoren, a da vlasti preduzimaju sve neophodne mjere, a to podrazumijeva pojačanu kontrolu iz vazduha i pojačano prisustvo pomorskih službi. Maksimović napominje da su egipatske vlasti sprovele temeljno pretraživanje kompletnog zaliva.

"Sa roniocima i brodovima i sad su sigurni da nema ajkule i da je izbačena iz zaliva. Nisu je konkretno uhvatili, ali su je izbacili iz zaliva", rekao je Maksimović.

Naši vodiči poručuju da razloga za strah nema jer je ovo prvi slučaj napada ajkule u Hurgadi u poslednjih tridesetak godina.