Svijet

AMERIKA UDARILA PUTINA TAMO GDJE NAJVIŠE BOLI! Meta napada je LJUBAVNICA: Više se ne plaše njegove reakcije

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Nakon uvedenih sankcija Velike Britanije i EU za Putinovu blisku "prijateljicu" Alinu Kabajevu, sada su isto učinile i Sjedinjene Američke Države.

Izvor: zoutube/screenshot/FIG Channel/Profimedia

Ministarstvo finansija SAD sankcionisalo je u utorak navodnu ljubavnicu ruskog predsjednika Vladimira Putina u okviru niza mjera usmjerenih na rusku elitu u posljednjem pokušaju Bajdenove administracije da kazni Kremlj za njegov tekući rat u Ukrajini.

Alina Maratovna Kabajeva, koja je u navodnoj ljubavnoj vezi sa ruskim liderom, kažnjena je "zbog toga što jeste ili je bila lider, zvaničnik, viši izvršni službenik ili član upravnog odbora Vlade Ruske Federacije“, Ministarstvo finansija navodi se u saopštenju.

U toj izjavi se 39-godišnja Kabajeva opisuje kao "bliska konekcija sa Putinom“. Ona je bivša članica Državne dume "i sadašnja je šefica Nacionalne medijske grupe, prokremljanske imperije televizijskih, radio i štampanih organizacija“.

U aprilu je Vol Strit Žurnal objavio da SAD razmatraju sankcionisanje Kabajeve, ali je postojala zabrinutost da bi takav potez podstakao tenzije s obzirom na njenu blizinu Putinu.

Kabajevu su ranije sankcionisale Evropska unija i Velika Britanija. Pored Kabajeve, Ministarstvo finansija je najavilo sankcije nizu drugih oligarha, velikoj kompaniji za proizvodnju čelika i dvije njene podružnice, kao i finansijskoj instituciji optuženoj za vođenje operacije izbegavanja sankcija i njenom generalnom direktoru.

Američki sekretar Država Antoni Blinken najavio je sankcije trojici oligarha, ruskoj državnoj kompaniji koju nadgleda Ministarstvo saobraćaja, "četiri pojedinca i jednom entitetu koji nelegitimno deluju na teritoriji Ukrajine u saradnji sa Rusijom“ i 24 ruska odbrambena i tehnološka preduzeća.

SAD takođe uvode vizna ograničenja za 893 zvaničnika Ruske Federacije i „31 stranog vladinog zvaničnika koji su djelovali da podrže navodnu aneksiju Krima u Ukrajini i time ugrozili ili narušili suverenitet Ukrajine“, rekao je Blinken.