Svijet

POGLEDAJTE MAPU - O OVOME BRUJI CIO SVIJET! Kad Nensi Pelosi napusti Tajvan, Kina kreće u akciju, ovako će da ih OPKOLE!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Kina je najavila vojni odgovor zbog posjete Nensi Pelosi Tajvanu!

Izvor: Profimedia

Vlada Tajvana najoštrije je osudila najavu Kine o četvorodnevnim vojnim vježbama sa bojevom municijom, koje Kinezi planiraju da održe oko ostrva.

Takve vježbe predstavljaju "kršenje teritorije Tajvana" i "blokadu tajvanskog vazdušnog i morskog prostora", saopštila je tajvanska vlada. Kineski dopisnik BBC Stiven Mekdonel objavio je na Tviteru mapu koju su objavili kineski državni mediji. Mapa prikazuje lokacije planiranih kineskih vojnih vježbi, koje će se održati od četvrtka do nedjelje, nakon što Nensi Pelosi napusti Tajvan.

Tajvan je podigao pripravnost vojske

Tajvanski predsjednik Cai je takođe osudio kineske vojne vježbe, rekavši da je to "nepotrebna reakcija". "Tajvan je posvećen održavanju statusa kvo u Tajvanskom moreuzu", rekao je Cai.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da će se "suprotstaviti svakom potezu koji narušava teritorijalni suverenitet Tajvana", dodajući da je povećalo spremnost vojske. Peking je saopštio da "nijedan strani avion ili brod ne bi trebalo da uđe u to područje dok se tamo održavaju sastanci".

Pogledajte mapu:

Tagovi