Svijet

OVAJ RAT ĆE UNIŠTITI SVIJET! Jezive prognoze sukoba, svi strepe od jedne odluke Pekinga koja bi promijenila PLANETU

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ako bi se Kina odlučila na vojnu intervenciju i pokušaj "vraćanja" Tajvana pod njenu upravu, to bi zasigurno zaustavilo kompletnu tehnološku industriju u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj uniji, kao i širom svijeta.

Izvor: Profimedia

Rat u Ukrajini traje više od pet mjeseci, koronavirus ponovo prijeti novim sojem, a tenzije u svijetu samo rastu usled postojeće krize i inflacije. Kina i Tajvan godinama vode spor oko teritorijalnog sukoba - Kina tvrdi da Tajvan pripada njoj, dok Tajvan smatra da je nezavisna država. Tenzija Kine i Tajvana je trenutno na vrhuncu jer je Nensi Pelosi, predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, sletjela na Tajvan da bi se sastala sa tajvanskom delegacijom.

Retorika Rusije je da se u Ukrajini radi o "ispravljanju istorijskih nepravdi". Penzionisani američki admiral Džejms Stavridis je prije deset godina upozorio na situaciju u Južnom kineskom moru i oko Tajvana navodeći da tu može doći do velikih sukoba u budućnosti. Henri Kisindžer, nekadašnji američki državni sekretar, smatra da Kina nekoliko decenija unazad smatra da je Tajvan njena teritorija, ali da ipak neće ići toliko daleko da izvrši i vojnu invaziju jer bi to uticalo na privredu, pad izvoza, a to bi bio ogroman ekonomski udarac.

Prema riječima stručnjaka, postoje brojne sličnosti između Ukrajine i Tajvana. Obje zemlje su nekada bile dio veće državne zajednice, obje zemlje imaju stanovništvo koje kulturološki i istorijski dijeli veilki broj zajedničkih "crta", i obje zemlje žele potpunu nezavisnost od svog takozvanog "starijeg brata“, te integraciju u zapadne vojno-političke strukture, Evropsku uniju u slučaju Ukrajine, te direktno partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama u slučaju Tajvana. Takođe, Rusija od raspada SSSR-a Ukrajinu (kao i Bjelorusiju, Moldaviju i Gruziju) smatra svojom "legitimnom sferom uticaja“.

Istorijat Kine i Tajvana

Vjekovima je kineska dinastija "Qing" vladala ovim ostrvom, a nakon prvog kinesko-japanskog rata 1895. godine, potpisan je mirovni sporazum po kome je ostrvo Tajvan prešlo pod upravu Japana, što će biti slučaj sve do 1945.godine i kapitulacije Japana u Drugom svjetskom ratu. Građanski rat koji je uslijedio u Kini, između komunista Mao Zedonga i nacionalista (Kuomintang) Čang Kaj Šek odlučiće i sudbinu samog Tajvana. Komunisti su bili pobjednici i osnovali su Narodnu Republiku Kinu 1949. godine. Nacionalisti, poraženi i desetkovani, povukli su se na Tajvan. Do danas, između Kine i Tajvana još uvijek nije potpisan bilo kakav mirovni sporazum te su, formalno, dvije strane i dalje u ratu.

Današnje rukovodstvo KP Kine zvanično smatra da je "Tajvan pobunjena teritorija unutar Kine“ te da je "Tajvan jednostrano i neosnovano proglasio nezavisnost“. Aktuelni kineski predsjednik Si Điping je više puta u svom dosadašnjem mandatu izjavljivao da je "ujedinjenje Tajvana sa svojom maticom njegov lični istorijski zadatak, kao i cijele Komunističke partije“. Iako se proteklih godina u diplomatskim krugovima smatralo da ovakve "avanture“ nisu moguće u 21. vijeku, napad Rusije na Ukrajinu ih je, ipak, demantovala. Kina se takođe nikada nije odrekla ni prava na vojnu akciju prema Tajvanu, budući da su tehnički i dalje u ratu.

Zvanična i nezvanična podrška

Tajvanski moreuz, između Kine i Tajvana, je širok oko 180 kilometara u svom najširem dijelu, te kroz njega redovno patroliraju američki ratni brodovi. Sa druge strane, Ukrajina ne samo da dijeli granicu sa Rusijom, već se i stanovništvo u pograničnim djelovima oduvijek izjašnjavalo kao rusko, te lojalno Moskvi. I dok je Ukrajina članica Ujedinjenih nacija i međunarodno priznata, nezavisnost Tajvana priznaje ne više od petnaestak država, poput Haitija, Nikaragve, Hondurasa, Svazilenda, Tuvalua i Vatikana. Kina ima strogu politiku prekida diplomatskih odnosa sa svim zemljama koje priznaju Tajvan kao nezavisnu državu.

Budući da je Kina najmnogoljudnija zemlja svijeta, ali i druga svjetska ekonomija, prekid diplomatskih odnosa bi se u velikoj mjeri odrazio na trgovinske odnose, te većina zemalja članica Ujedinjenih Nacija ne priznaje Tajvan zvanično. Nezvanično, Tajvan ima veliku podršku Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Velike Britanije i Njemačke, sa milijardama dolara investicija kompanija iz ovih zemalja u proizvodnju i razvoj, prije svega čipova i elektronike.

Sjedinjene Američke Države su i "nezvanični“ vojni saveznik Tajvana, te ga u svojoj vojnoj doktrini Pentagon smatra dijelom istog prostora kao i Japan, Južnu Koreju i Filipine. Proteklih godina, Sjedinjene Američke Države su Tajvanu prodale najsavremeniju vojnu tehnologiju, kakvu nemaju ni mnoge članice NATO-a. U toku ove godine, Tajvan će dobiti isporuku najnovijih modularnih raketnih sistema za dejstvo protiv podmornica ili brodova, a koji se mogu koristiti sa brodova, aviona ili kopna. Uz ovo, američki ratni brodovi i barem jedan nosač aviona patroliraju vodama Tajvanskog moreuza barem dvaput mjesečno, a povremeno i jednom nedjeljno. Na svojoj inauguraciji, američki predsjednik Džozef Bajden je izjavio da će "Sjedinjene Američke Države vojno braniti Tajvan u slučaju pokušaja kineske invazije“. Dosada, Sjedinjene Američke Države su odbijale direktno učešće u sukobu u Ukrajini, iako je u pripremi plan vojne pomoći u iznosu od više od 30 milijardi dolara.

Nekoliko modela moguće invazije

Ujedinjene nacije već imaju i nekoliko potencijalnih modela po kojima bi Kina pokušala invaziju na Tajvan. Svi ovi modeli predviđaju, uz vojne i ljudske, i velike gubitke globalne privrede, a "najgori scenario“ predviđa brisanje ekonomskog napretka u cijeloj jednoj deceniji, te pad svjetske proizvodnje za više od trećine. Ako bi se Kina ipak do kraja decenije odlučila na vojnu intervenciju i pokušaj "vraćanja“ Tajvana pod njenu upravu, to bi zasigurno zaustavilo kompletnu tehnološku industriju u SAD-u, Evropskoj uniji, kao i širom svijeta.

Analitičari procjenjuju da bi kinesko-tajvanski rat u koji bi se vjerovatno uključile i Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i Japan, svjetsku ekonomiju koštao najmanje 1,5 triliona dolara. Uz ovo, zamjene za čipove i poluprovodnike sa Tajvana nema, jer nijedna druga kompanija "van ostrva“ nije još uvijek ovladala svim potrebnim tehnologijama. Koliko je situacija na ovom polju ozbiljna govori i podatak da "TSMC" trenutno gradi svoju najveću fabriku, u saveznoj državi Arizona u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj projekat je od strane Bijele Kuće najavljivan kao "osiguranje daljeg razvoja Sjedinjenih Američkih Država i oslobađanje od zavisnosti tehnološkog uvoza iz Kine“. Fabrika će proizvoditi najnovije čipove (tzv. tri-nanometarske) a u njoj će se vršiti i istraživanja za buduću proizvodnju čipova za kvantne računare i čipove sa mogućnostima vještačke inteligencije.

Tagovi