Svijet

"AKO VAM KINEZI POSTANU NEPRIJATELJI, NIŠTA SE NEĆE DOBRO ZAVRŠITI!" Kineski političar zagrmeo na Ameriku

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Ministar spoljnih poslova Kine, Vang Ji, komentarisao je posetu Nensi Pelosi Tajvanu.

Izvor: Profimedia/YouTube/screenshot/Matsimus

"Sjedinjene Države pokušavaju da osporavaju suverenitet Kine nad Tajvanom i izazovu sukob u Tajvanskom moreuzu", rekao je u utorak kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, uoči očekivane posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi ostrvu.

Napominjući da se neki američki političari "otvoreno igraju vatrom" u vezi sa pitanjem Tajvana, Vang je rekao da SAD "kontinuirano podriva suverenitet Kine, emaskulira politiku jedne Kine i čak namerno pokušava da veštački stvore incident u Tajvanskom moreuzu".

Vang je dalje sugerisao da neki američki političari brinu samo o svojim interesima i da je nepoštovanje obaveza Vašingtona po pitanju Tajvana "sramotno", i da narušava sopstvenu reputaciju, rekavši da je Amerika "najveći uništitelj mira danas“. Takođe je upozorio da se "nikako neće dobro završiti" ako Americi 1,4 milijarde Kineza postanu neprijatelji.

Podsetimo, Kina je više puta upozoravala da će njen dolazak Peking videti kao "grubo mešanje u kineske unutrašnje stvari", a portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan je izjavio da "ako se igrate vatrom, izgorećete. Verujem da su SAD potpuno svesne snažne i jasne poruke koju je isporučila Kina."

Tagovi