Uživo

UŽIVO! KINA ŽESTOKO ZAPRIJETILA AMERICI - Ko se igra vatrom, u njoj će IZGORJETI! Peking POBJESNIO zbog poteza SAD

Pratite uživo dolazak predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na Tajvan.

Izvor: YouTube/screenshot/WhoAmI

Avion u kojem je Nensi Pelosi i njena delegacija krenuo je iz malezijske vazduhoplovne baze nakon kratkog zaustavljanja rekao je zvaničnik pod uslovom anonimnosti jer nije bio ovlašćen da iznosi detalje medijima.

19:18

Pelosi objavila prvu fotografiju sa Tajvana

"Naša posjeta potvrđuje da Amerika stoji uz Tajvan: snažnu, živahnu demokratiju, i našeg važnog partnera u Indo-Pacifiku", navela je Pelosi.

18:40

Prve fotografije Nensi Pelosi sa Tajvana!

Predsjednica Predstavničkog doma američkog kongresa, Nensi Pelosi, prva je američka zvaničnica koja je posjetila Tjavan nakon 25 godina.

Pogledajte prve fotografije Pelosi i njene delegacije tokom posjete Tajvanu:

18:39

Kineska vojska u priravnosti

"Kineska vojska je u pripravnosti, sprovešće niz vojnih protivmjera", saopštilo kinesko ministarstvo odbrane usred Pelosijeve posjete Tajvanu, prenosi Sputnik Interešenel.

Kao što je ranije u utorak objavljeno, na kineskoj obali preko puta Tajvana primijećen je veći broj amfibijskih tenkova, a Kina je zatvorila vazdušni prostor te provincije. Ovo je shvaćeno kao odogovor Pekinga na posjetu Pelosijeve Tajpeju.

17:45

Oglasio se Peking nakon posjete Pelosi Tajvanu

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje protesta protiv posjete Nensi Pelosi Tajvanu, tražeći od Vašingtona da "ne ide dalje pogrešnim i opasnim putem".

"Ovo je ozbiljno kršenje principa jedne Kine i odredbi tri Kina-SAD. zajedničkih saopštenja. Ima ozbiljan uticaj na političku osnovu Kine i SAD i ozbiljno narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine. To ozbiljno podriva mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza i šalje ozbiljno pogrešan signal separatističkim snagama za 'nezavisnost Tajvana'. Kina se tome oštro protivi i oštro osuđuje, te je napravila ozbiljan demarš i snažan protest Sjedinjenim Državama", navodi se u saopštenju.

Dalje se upozorava da su "ovi potezi, poput igranja vatrom, i izuzetno opasni. Oni koji se igraju vatrom od toga će poginuti", kao i da "sve posledice" Pelosijeve posjete "moraju da snose američka strana i separatističke snage za nezavisnost Tajvana".

17:30

Nensi Pelosi se oglasila nakon što je stigna u Tajvan

"Posjeta naše delegacije Kongresa Tajvanu odaje počast nepokolebljivoj posvećenosti Amerike podršci živahnoj tajvanskoj demokratiji. Naša posjeta je dio našeg šireg putovanja u Indo-Pacifik, uključujući Singapur, Maleziju, Južnu Koreju i Japan. Posjeta je fokusirana na međusobnu bezbjednost, ekonomsko partnerstvo i demokratsko upravljanje. Naši razgovori sa rukovodstvom Tajvana će se fokusirati na reafirmaciju naše podrške našem partneru i na promovisanju naših zajedničkih interesa, uključujući unapređenje slobodnog i otvorenog indo-pacifičkog regiona. Američka solidarnost sa 23 miliona stanovnika Tajvana danas je važnija nego ikada, jer se svijet suočava sa izborom između autokratije i demokratije. Naša posjeta je jedna od nekoliko delegacija Kongresa Tajvanu, i ni na koji način nije u suprotnosti sa dugogodišnjom politikom Sjedinjenih Država, vođenom Zakonom o odnosima sa Tajvanom iz 1979, Zajedničkim saopštenjima SAD i Kine i Šest garancija. Sjedinjene Države nastavljaju da se protive jednostranim naporima da se promijeni status kvo", objavljeno je na sajtu Nensi Pelosi.

Ona se takođe obratil putem Tvitera gde je napisala da SAD neće prestati da pruža podršku Tajvanu.

16:55

Sletio avion Nensi Pelosi

Upravo je sletio avion Nensi Pelosi na Tajvan. Očekuje se svakog momenta da izađe iz aviona. Tamo je dočekala tajvanska delegacija.

16:55

Kineski borbeni avioni prelaze Tajvanski moreuz

Kineski državni mediji objavili su da borbeni avioni PLAAF Su-35 prelaze Tajvanski moreuz, ne precizirajući svrhu njihovog leta, tvitovao je Stjuart Lau, reporter Politiko.

16:41

Manji protesti u Tajpeju zbog posjete Pelosi

Demonstranti su organizovali mali protest u glavnom gradu Tajpeja, mašući plakatima na kojima je predsjednik SAD označen kao "čovjek koji pravi nevolje” ili "ružni Amerikanac” i kritikujući tajvanskog predsjednika kao "izdajnika”.

Neki su držali transparente Tajvanske Nove partije - male političke grupe koja podržava ujedinjenje sa Kinom, ali ona nema mjesta u zakonodavnom juanu.

16:41

Bajden je rekao da posjeta Tajvanu "nije mudra odluka"

Prošle nedjelje, američki predsjednik Džo Bajden rekao je novinarima da Ministarstvo odbrane SAD vjeruje da posjeta Pelosi Tajvanu ne bi bilo mudra odluka.

"Vojska misli da to trenutno nije dobra ideja. Ali ne znam kakav je status“, rekao je on.

U ponedjeljak je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao da gospođa Pelosi "ima pravo da posjeti Tajvan” i da "sama donosi odluke”, dodajući da Bijela kuća poštuje nezavisnost američkog Kongresa.

16:40

Ko je Nensi Pelosi?

Nensi Pelosi (82) je američka predstavnica demokrata koja je bila predsjednica Predstavničkog doma od 2019. godine, a prethodno od 2007. do 2011. godine je jedina žena koja je obavljala tu ulogu.

Posao govornika je da se pobrine da Dom usvoji zakon koji podržava većinska stranka, trenutno Demokrate – kao i da odredi koji računi će stići do govora i kada. Prije svog izbora, Pelosi je predsjedavala Kalifornijskom demokratskom strankom od 1981. do 1983. Ona je sada u svom 18. kongresnom mandatu.

Pelosi koja je u medijima poznata po tome što je uvijek govorila strastveno o važnim temama, bila je glavni protivnik invazije na Irak 2003. godine. Tokom njenog predsjedavanja, Predstavnički dom je dva puta opozvao bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, prvo u decembru 2019. i ponovo u januaru 2021. Senat je oba puta oslobodio Trampa.

16:39

Avion Nensi Pelosi ušao u vazdušni prostor Tajvana

Prema Fajtradaru24, avion u kojem se najvjerovatnije nalazi Nensi Pelosi potvrđeno je da će sletjeti na Tajvan. Prije nekoliko minuta ušao je u vazdušnu zonu Tajvana.

16:34

Kina obustavila uvoz 35 kompanija iz Tajvana

Kina je od ponedjeljka obustavila uvoz od 35 tajvanskih izvoznika keksa i peciva, u znak upozorenja uoči posjete Tajvanu predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

15:56

Pao sajt za praćenje letova, let Pelosi pretražilo 300.000 ljudi

Popularni sajt za praćenje vazdušnog saobraćaja Flightradar24 izvještava da neki korisnici ne mogu da pristupe sajtu zbog povećanog interesovanja za praćenje leta SPAR19, za koji se vjeruje da prevozi Nensi Pelosi. Ranije su objavili da taj let pratilo 300.000 ljudi.

15:52

"Tajvan voli Ameriku" - Poruka na najvišoj zgradi u Tajpeju

Najviša zgrada u Tajvanu sija u čast američke zvaničnice Nensi Pelosi 

15:46

Hakerski napad na sajtove predsjednika Tajvana

Zvanični sajt tajvanske predsjedničke kancelarije je hakovan uoči očekivanog dolaska predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, prenosi RoHjters pozivajući se na izvore upoznate situacijom. Veb stranica je u jednom trenutku pala.

15:43

Očekuje se da avion Nensi Pelosi sleti za pola sata

Očekuje se da će predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi doputovati u Tajpej na otprilike pola sata. Dok je za vrijeme leta nekoliko kineskih ratnih aviona letjelo blizu srednje linije koja dijeli Tajvanski moreuz, rekao je  Rojters.

Inače, Kina je više puta upozoravala da Pelosi ne ide na Tajvan, za koji tvrdi da je svoj, dok su Sjedinjene Države u ponedjeljak rekle da se neće uplašiti kineskim "zveckanjem oružjem“.

15:35

Reakcija Kremlja na posjetu Nensi Pelosi

"Rusija na očekivanu posjetu Nensi Pelosi Tajvanu gleda kao na provokaciju sa ciljem da se izvrši pritisak na Peking", izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je naglasila da Rusija podržava pekinški princip jedne Kine i da se protivi nezavisnosti Tajvana "u bilo kom obliku“.

15:28

Američki ratni brodovi u pripravnosti

Četiri američka ratna broda, uključujući jedan nosač aviona, od jutros su u vodama istočno od Tajvana. Iako američka mornarica kaže da je to rutinsko raspoređivanje, to je očigledno mjera predostrožnosti zbog Pelosijeve najavljene posjete Tajvanu.

15:26

Avion Nensi Pelosi krenuo ka Tajvanu

Avion u kojem bi se mogla nalaziti predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, okrenuo se prema Tajvanu i preletio je iznad Sulavesi mora, pokazuju podaci Flajtradara.

Nensi Pelosi je ove nedjelje na azijskoj turneji koja se pažljivo prati da bi se vidjelo da li će prkositi upozorenjima Kine protiv posjete Tajvanu.

Ukratko

  • Nensi Pelosi je ove nedelje na azijskoj turneji koja se pažljivo prati da bi se videlo da li će prkositi upozorenjima Kine protiv posete Tajvanu
učitaj još +