Svijet

NAJBOLJI RUSKI ŠPIJUNI SU U KIJEVU, OVO JE NJIHOV GLAVNI CILJ - ALARM U UKRAJINI! "Otkrićemo ih i neutralisati"

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Postoji veliki broj ruskih agenata u Kijevu sa ciljem da pronađu i unište oružje koje stiže u Ukrajinu.

Izvor: Youtube/screenshot/skynews

Glavni cilj ruskih špijuna je da pronađu i unište oružje koje Zapad isporučuje Ukrajini, a da bi ih u tome sprečila, Britanija pomaže Ukrajincima. Ovo tvrdi drugi čovek ukrajinske vojne obaveštajne službe, general-major Vadim Skibicki.

Artiljerijsko oružje dugog dometa, poput američkog raketnog sistema HIMARS, skoro je zaustavilo napredovanje Moskve i poslednjih dana, dok Ukrajina priprema kontraofanzivu, učinilo je mostove u oblasti Herson neprohodnim za ruska vozila, presekavši njihove trupe.

Zapadni zvaničnici veruju da je Moskva dala instrukcije svojim obaveštajnim agentima, uključujući špijune iz Jedinice 29155 GRU – za koju se veruje da je odgovorna za napad nervnim agensom Novičok 2018. na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Solsberiju, kao i druge pokušaje atentata – da pronađu oružje koje su donirali zapadni partneri.

Govoreći ekskluzivno za Telegraf iz Kijeva, general Skibicki je rekao da je pronalaženje ruskih špijuna nemoguće bez pomoći Britanije i drugih međunarodnih partnera.

"Što se tiče vojnih obaveštajnih podataka, Britanija i SAD su obezbedile skoro sve, od informacija do opreme", rekao je on.

General nije naveo konkretne detalje o podršci koju Britanija pruža, ali je rekao da su to informacije iz minuta u minut u realnom vremenu svih vrsta. Značajan deo ubistvene pomoći koja stiže u Ukrajinu sa zapada u početku se šalje na aerodrom Žešov-Jasionka u Poljskoj, blizu ukrajinske granice.

Ruski agenti za koje se veruje da deluju u blizini aerodroma osumnjičeni su da nadgledaju vojne letove i prosleđuju informacije kolegama u Ukrajini koji navodno prate prenos oružja kako bi pronašli svoje zalihe. Rusi zatim gađaju ove lokacije oružjem dugog dometa, kao što su krstareće rakete Kalibr ispaljenim sa podmornica u Crnom moru.

Neki ruski špijuni pronađeni su zapadno od Černovca, blizu granice sa Rumunijom. Rusija tvrdi da je poslednjih nedelja uništila nekoliko bacača raketa HIMARS, uključujući dva u ponedeljak. Međutim, Ukrajina i zapadni izvori to demantuju i ističu da Rusija nijednog od njih nije oštetila.

Još četiri HIMARS sistema stigla su u Ukrajinu u ponedeljak, čime je njihov ukupan broj povećan na 16.

"Saradnja sa Poljskom je takođe na veoma visokom nivou jer odatle dolazi skoro 90 odsto sve vojne pomoći. Reč je o veoma bliskoj saradnji i zajedničkom poslovanju sa našim partnerima", rekao je Skibicki. 

On je dodao da su se u nedeljama pre invazije 24. februara ruskim "subverzivnim elementima“ pridružile "izviđačke grupe“ kako bi prikupile informacije o ukrajinskim vojnim namerama, lokacijama trupa i logističkim mestima. Kao rezultat toga, prve nedelje rata su bile "veoma teške“, rekao je general Skibicki.

"Morali smo da ih identifikujemo, otkrijemo i neutrališemo, ali ih se nismo sve rešili. Ovih dana prikupljanje informacija o vojnoj pomoći koja stiže Ukrajini od zapadnih partnera je cilj broj jedan za ruske agente. Ne znam koliko ih ima, ali koriste sve vrste obaveštajnih podataka: iz vazduha, iz svemira, saradnike sa ukrajinske strane. Rusija ima mnogo informacija. Ali postoji mehanizam koji je osmišljen da neutrališe te ljude", napominje Skibicki.

Ukrajina je velika zemlja i potrebni su joj ogromni resursi da bi se ušlo u trag ovim špijunima, pa je Kijev uspostavio "vruće linije“ za stanovnike u nekim oblastima pod ruskom kontrolom – kao što je Energodar, gde se nalazi nuklearna elektrana Zaporožje – da prenosi informacije o "saradnicima i okupatorima“.

"Ne samo specijalci, već i policija i obični Ukrajinci prijavljuju strance u svom lokalnom području. Svi rade kao jedno telo jer je reč o opstanku Ukrajine", rekao je general.

Skibicki ističe da su pri gađanju ruskih skladišta goriva i municije HIMARS-om koristili informacije u realnom vremenu, ali im Amerikanci ne daju informacije o gađanju kako ne bi bili označeni kao direktni učesnici rata. Međutim, sugerirao je da je postojala jedna razina konzultacija između obavještajnih dužnosnika obiju zemalja prije lansiranja projektila koja bi omogućila Washingtonu da zaustavi sve potencijalne napade ako nisu bili zadovoljni željenom metom.

Skibicki se pritom pohvalio kako imaju jako dobru komunikaciju sa svim sestrinskim obavještajnim agencijama i da dobivaju ‘vrlo dobre satelitske snimke‘.

Otkrio je i kako je mreža doušnika izvijestila Kijev da je invazija prvotno bila planirana za 15. veljače. Naredba da se napad odgodi za 24. veljače došao je osobno od Vladimira Putina jer je želio da se datum podudara s onim 2014. godine kada je počeo rat na Krimu.

Potpuno uništenje Ukrajine

Uprkos lošem izvođenjem njegove vojske i snažnom otporu iz Ukrajine, špijuni u Moskvi ne izveštavaju o smanjenju Putinovih ratnih ciljeva, rekao je general Skibicki.

"Glavni strateški cilj ostaje isti – potpuno uništenje Ukrajine kao države. Nije verojatno da će stati, nema manevarskog prostora. Shvata da će otpor koji pruža Ukrajina ostati vrlo jak, stoga uništava sve što vidi kao prepreke ovom strateškom cilju."

General je na kraju za Telegraf komentarisao i vesti o Putinovom zdravlju te rekao da ruski čelnik "nije u dobro ni fizički ni mentalno".

"On koristi puno dvojnika... i ponekad je teško otkriti je li to pravi Putin ili netko ko ga menja. Neki iz njegovog najužeg kruga paniče zbog njegovog zdravlja i odluka koje trenutno donosi", kazao je.

Tagovi