Svijet

"KINA ĆE ISPALITI PROJEKTILE!" Amerikanci provociraju Kinu, stiglo UPOZORENJE: Ne igrajte se sa vatrom...

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

SAD su izjavile da bi Kina mogla da primijeni silu ako Pelosi poseti Tajvan.

Izvor: Profimedia

Bijela kuća je upozorila da bi Kina mogla da odgovori vojnim provokacijama na razmatranu posjetu Nensi Pelosi Tajvanu. To bi moglo uključivati ispaljivanje projektila u blizini Tajvana ili velike vazdušne ili pomorske aktivnosti, rekao je portparol Džon Kirbi. Gospođa Pelosi, predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, sletjela je u utorak u Maleziju na svojoj turneji po Aziji, piše BBC.

Tajvanski i američki mediji navode da ona planira da posjeti Tajpej u utorak uveče, ali nije bilo zvanične potvrde. Međutim, odgovarajući na pitanja novinara u utorak, tajvanski premijer Su Tseng-chang rekao je da ostrvo "toplo pozdravlja" sve strane goste. On je dodao da će Tajvan "napraviti najprikladnije aranžmane" za sve posjetioce.

Tajvan je ostrvo pod vlastitom samoupravom, ali pravo na njega polaže Kina, koja ga vidi kao otcjepljenu provinciju. Peking je upozorio na "ozbiljne posledice" ako gospođa Pelosi dođe u posjetu. Dok SAD održavaju ono što nazivaju "čvrstim, nezvaničnim odnosima" sa Tajvanom, one imaju formalne diplomatske odnose sa Kinom, a ne sa Tajvanom.

Kineski izaslanik Ujedinjenih nacija Zhang Jun upozorio je u ponedeljak da bi posjeta potkopala odnose između Pekinga i Vašingtona. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je takođe saopštilo da bi posjeta Pelosi "predstavljala grubo miješanje u kineske unutrašnje stvari" i dodali su: "Oni koji se igraju vatrom će od nje poginuti".

U američkoj javnosti i u Kongresu SAD postoji snažna dvostranačka podrška Tajvanu. A gospođa Pelosi, visoka ličnost u Demokratskoj stranci, dugo je bila glasni kritičar kineskog rukovodstva, osuđujući njegovo stanje ljudskih prava. Ranije se susrela sa prodemokratskim disidentima i posjetila Trg Tjenanmen u znak sjećanja na žrtve masakra 1989. godine. Govornica je započela svoju turneju po Aziji u nedelju letjenjem za Singapur. Njen javni itinerar takođe je uključivao zaustavljanja u Maleziji, Južnoj Koreji i Japanu - ali nije pominjao Tajvan.

Gospođa Pelosi je prvobitno planirala da posjeti Tajvan u aprilu, ali je odložila putovanje nakon što je bila pozitivna na korona virus. Ranije ovog meseca rekla je da je "važno da pokažemo podršku Tajvanu". Predsednik Džo Bajden rekao je da američka vojska veruje da poseta Pelosijeve Tajvanu "trenutno nije dobra ideja". Portparol za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da bi kineska eskalacija mogla da uključi i iznošenje "lažnih pravnih zahtjeva" u danima koji dolaze, na primjer tvrdnjom da Tajvanski moreuz nije međunarodni plovni put.

On je rekao da drugi znaci ukazuju na to da bi Peking mogao poslati letove ka ostrvu, kao dio planiranog upada u vazdušni prostor Tajvana. Gospodin Kirbi je istakao da je bivši republikanski predsjednik Predstavničkog doma Njut Gingrič posjetio Tajvan 1997. godine, a da su drugi američki zakonodavci posjetili Tajvan ranije ove godine.

"Ništa se nije promijenilo. Nema drame. Nije bez presedana da predsjedavajući Predstavničkog doma ode na Tajvan", rekao je on, dodajući da gospođa Pelosi putuje američkim vojnim avionima tokom svoje azijske turneje. Međutim, kineski ambasador u UN Zhang Jun rekao je da sadašnja posjeta gospođe Pelosi nije uporediva sa posjetom iz 1997. godine i da će se smatrati provokacijom.

Govoreći u UN, američki državni sekretar Antoni Blinken pozvao je Kinu da bude odmjerena u slučaju da gospođa Pelosi poseti. "Ako govornik ipak odluči da posjeti, a Kina pokuša da stvori neku vrstu krize ili na drugi način eskalira tenzije, to bi bilo u potpunosti na Pekingu", rekao je on novinarima. Tražimo od njih – u slučaju da ona odluči da posjeti – da se ponašaju odgovorno i da se ne upuštaju u bilo kakvu eskalaciju ubuduće, dodao je.

Tagovi