Svijet

MISTERIOZNA PORUKA DIGLA SVIJET NA NOGE: Tvrde da se ovo dešava u Pekingu - Kina se sprema za RAT?!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Na jednoj društvenoj mreži objavljeno je da se kineska vojska priprema za rat.

Izvor: Profimedia

Objava na kineskoj društvenoj mreži "Weibo" u grupi posvećenoj Narodnooslobodilačkoj armiji objava o "pripremanju za rat" privukla je burne rekacije. Iako je poruka stigla u trenutku kada je Peking upozorio Vašington na provokacije u vezi sa Tajvanom, post bi mogao biti potpuno bezazlen, jer bi mogao da se odnosi na predstojeću 95. godišnjicu Narodnooslobodilačke armije.

Poruka koja sadrži samo dva znaka na mandarinskom jeziku postavljena je u petak na Veibo stranici Narodnooslobodilačke armije sa sjedištem u Vejfangu, u provinciji Šandong, brzo je dobila više od 300.000 pozitivnih reakcija i skoro 20.000 komentara. Ova fraza bi se mogla prevesti kao "pripremite se za rat" ili "spremni za borbu", ali Global Times je rekao da je tačan prevod "Priprema za rat".

Si je ranije rekao da "samo oni sposobni da se bore mogu da zaustave bitke", saopštio je list. 

80. armija je u nastavku objavila da "moramo imati na umu fundamentalnu odgovornost pripreme za rat i juriša na putu jake vojske". Oni su podsjetili na to da se 1. avgusta obilježena 95. godišnjica od osnivanja Narodnooslobodilačke armije, a kineska vojska se užurbano priprema za proslavu.

Međutim, ono što može da izazove zabrinutos je to što je post na "Weibu" objavljen samo dan nakon telefonskog razgovora između Sija i američkog predsjednika Džozefa Bajdena, kada je kineski lider poslao nejasnu poruku za koju se vjeruje da je upućena SAD usljed najavljene posjete predsjednice Predstavničkog doma SAD, Nensi Pelosi.

"Oni koji se igraju vatrom od nje će propasti. Nadamo se da će SAD biti čiste oko ovoga", rekao je Si Bajdenu.

Tagovi