Svijet

PUTIN PLANIRAO DA ĆE OSVOJITI UKRAJINU ZA NEKOLIKO DANA! Špijuni ušli u državu, smislili i kako da osvoje Černobilj

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Vladimir Putin je planirao da osvoji Ukrajinu samo za nekoliko dana, prenosi Rojters.

Izvor: Profimedia

Novinska agencija Rojters objavila je rezultate velike istrage o planovima Vladimira Putina da osvoji Ukrajinu. Oni su objavili dokaze da je Kremlj mnogo pre početka invazije započeo operaciju ubacivanja svojih tajnih agenata u državni aparat Ukrajine.

Putin je smatrao da će mu trebati nekoliko dana i manja vojna snaga da zbaci Zelenskog sa vlasti. Pet očekidaca upoznatih sa pripremama Kremlja za rat izjavilo je Rojtersu da Vladimir Putin i njegovi najbliži saradnici veruju da će Rusiji biti potrebna samo mala vojna snaga i nekoliko dana da sruši vladu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i preuzme kontrolu nad Ukrajinom.

Aleksij Danilov, generalni sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je da je Rusija do početka invazije imala špijune u ukrajinskoj vojsci, bezbednosnim službama i policiji. Drugi izvor je rekao Rojtersu da su Putinovi agenti prošle godine poslati u nuklearnu elektranu u Černobilju kako bi podmitili ukrajinske zvaničnike i pripremili sve što je potrebno za preuzimanje elektrane bez borbe.

Uspavani agenti čekaju znak

Prema sudskim dokumentima i izjavama svedoka, ukrajinski šef černobilske bezbednosti Valentin Viter je u pritvoru i pod istragom je zbog napuštanja dužnosti. Prema informacijama iz predistražnih dokumenata, Vitera je takođe osumnjičen za izdaju, iako njegov advokat kaže da je ova optužba neosnovana.

Izvori upoznati sa planovima Kremlja rekli su Rojtersu da Moskva računa da će aktivirati čitav niz tzv. uspavanih agenata smeštenih u bezbednosni aparat Ukrajine. Oni su takođe potvrdili ranije izveštaje da je Putin planirao da imenuje proruskog hotelijera Olega Careva da vodi prorusku vladu u Kijevu nakon svrgavanja Zelenskog.