Svijet

NOVI RAT U EVROPI? Skače tenzija na Sredozemnom moru, bitka se vodi zbog jedne stvari - na pomolu sukob POMORSKIH SILA

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Grčka i Kipar optužili su danas Tursku da podstiče tenzije.

Izvor: Shuitterstock

Prema riječima grčkih i kiparskih zvaničnika, Turska "podiže tenzije" tako što se priprema da početkom sledećeg mjeseca pošalje brod u Sredozemno more koji je opremljen za istraživanje i potragu za prirodnim gasom. Na tu temu su razgovarali kiparski ministar spoljnih poslova Joanis Kasulides i grčki ministar spoljnih poslova, Nikos Dendias.

Razgovarali smo o preduzimanju određenih akcija u nadi da će to sprečiti stvaranje bilo kakvih tenzija u našoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni”, rekao je Kasulides, prenosi britanski "Reuters".

On je istakao da iz Ankare stiže “oštra i provokativna retorika, i da bi bilo dobro stišati ton”. Rojters takođe navodi da su tenzije produbljene poslednjih godina preklapanjem zahtjeva za istaživanje priobalnih voda, za koje se vjeruje da sadrže velike količine prirodnog gasa.

Kipar je podeljen 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju na trećinu ostrva na sjeveru gdje u najvećoj mjeri žive etnički Turci. Grčka i Turska su "garant" nezavisnosti Kipra, zajedno sa vladom Velike Britanije. "Seme podjela" je posejano kada se partnerstvo kiparskih Grka i Turaka u vladi raspalo tri godine nakon što je bivša britanska kolonija stekla nezavisnost. I Kasulides i Dendijas su uporedili događaje na Kipru sa ruskom "invazijom" na Ukrajinu, ali Dendias je rekao da je poređenje tu završeno.

"Pre 48 godina međunarodna zajednica nije odgovorila na invaziju na Kipar na način na koji je trebalo. Moramo sve da podsjetimo da invazija na Ukrajinu nije jedini slučaj invazije u Evropi", rekao je Dendijas.