Svijet

Ćerka Madlen Olbrajt ulaže 237 miliona eura u Kosovo!

Autor Gordana Bojanić Izvor Kurir

Agencija „Milenijum čelendž korporejšn“, na čijem čelu je Alis Olbrajt, investiraće novac u energetsku stabilnost na Kosovu, a dil su sklopili Kurti i Osmanijeva tokom posjete SAD

Izvor: Profimedia

Alis Olbrajt, ćerka pokojne državne sekretarke SAD Madlen Olbrajt, koja se zalagala za nezavisno Kosovo objavila je da ulaže stotine miliona u tu državu! Ona je na čelu nezavisne agencije SAD „Milenijum čelendž korporejšn“, koja će na Kosovu investirati 236,7 miliona eura za energetsku stabilnost. Ovaj dil sa Alis Olbrajt sklopili su premijer i predsjednica Kosova Aljbin Kurti i Vjosa Osmani tokom posjete Vašingtonu.

Inače, osim Alis Olbrajt, u bordu direktora ove kompanije je i američki državni sekretar Entoni Blinken, sa kojim je, nakon potpisivanja ugovora, dvoje predstavnika imalo sastanak. Nakon potpisivanja ugovora o energetskoj stabilnosti Osmanijeva je na Tviteru napisala:

"Veoma me raduje to što će dodatno biti ojačano gvozdeno prijateljstvo SAD i Kosova. Radićemo ruku podruku, svaki dan zajedno sa SAD, sve dok se ne uvjerimo da je ojačana međunarodna pozicija Kosova i da idemo naprijed ka zasluženom mjestu u evroatlantskoj zajednici. Naše partnerstvo ostaje i dalje".

Sporazum o energetskoj stabilnosti je u ime Kosova potpisala ministarka energetike Artane Rizvanoli, a u ime „Milenijum čelendž korporejšna“ (MCC) izvršna direktorka te agencije Alis Olbrajt.

Programom je predviđeno da Kosovo dobije energetske rezerve preko baterija, kapaciteta od oko 347 megavat-časova, i biće u funkciji stabilizacije mrežnih frekvencija, kako je objasnila Rizvanolijeva.

Inače, „Milenijum čelendž korporejšn“ (MCC) nezavisna je agencija vlade SAD koja finansira projekte zemalja u razvoju. Glavni fokus ove agencije su države u Africi, a na Balkanu su, osim Kosova, finansirali i projekte u Albaniji.