Svijet

GASNI EMBARGO JE NEMOGUĆ - STOJIMO PRED ZIDOM, A EU UDARA U NJEGA! Složili se Nehamer i Orban, spomenuto i rješenje

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Sastali su se austrijski kancelar Karl Nehamer i premijer Mađarske Viktor Orban.

Izvor: YouTube/Screenshot/euronews (deutsch)

Austrijski kancelar Karl Nehamer sastao se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u četvrtak u Beču na bilateralnim razgovorima koji su bili fokusirani na sankcije, kao i na rat u Ukrajini i njegove posledice.

"Stojimo pred zidom koji se zove 'gasni embargo'. I ja predlažem Evropskoj uniji da ne udara u njega, u vezi s tim pitanjem nisam usamljen“, rekao je Orban.

Situacija u Ukrajini pokazuje da sankcije Rusiji ne djeluju onako brzo kako se Evropska unija nadala, za to je potrebno vrijeme, rekao je u četvrtak austrijski kancelar Karl Nehamer i istakao da se Austrija uvijek zalagala za to da ekonomska ograničenja donesu više štete onome protiv koga su uvedena nego onima koji ih uvode.

"Zbog toga je stav Austrije da je gasni embargo nemoguć. To nije samo zato što smo mi kao Republika Austrija zavisni od ruskog gasa, već od njega zavisi i njemačka industrija i, ako ona izgubi stabilnost, isto će se desiti i s austrijskom industrijom“, rekao je Nehamer na konferenciji za novinare u Beču posle razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Nehamer vjeruje da će "inteligentne“ sankcije Rusiji, koje uključuju mjere protiv njene ekonomije, funkcionisati, ali da je za to potrebno vrijeme.