Svijet

OVAKO RUSIJA UNIŠTAVA UTICAJ AMERIKE U AFRICI? Lavrov našao "slabu tačku": Birajte - jednakost ili dominacija NAJJAČIH!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ruski ministar spoljnih poslova boravio je u Adis Abebi gde je završavao afričku turneju sa četiri zemlje sa ciljem da pridobije podršku Moskvi.

Izvor: Profimedia

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u srijedu boravio u Adis Abebi gdje je završavao afričku turneju sa četiri zemlje sa ciljem da pridobije podršku Moskvi u vrijeme konfrontacije sa zapadnim silama zbog ruske invazije na Ukrajinu. Lavrov je rekao da Moskva podržava napore Etiopije da stabilizuje svoju unutrašnju političku situaciju nasuprot, kako je istakao, drugačijem stavu i miješanju Zapada.

Većina afričkih nacija, vodeći računa o ekonomskim interesima i istorijskim vezama i sa Rusijom i sa Zapadom, odbile su da stanu na stranu Ukrajine. Etiopija se smatrala čvrstim saveznikom Zapada sve dok sukob nije izbio u novembru 2020. u njenom sjevernom regionu Tigraj. Etiopska vlada se našla pod pritiskom Sjedinjenih Država i Evropske unije zbog svog vođenja sukoba, koji je ubio hiljade i raselio milione.

Lavrov je pokušao da postavi stav Rusije o tekućem sukobu u Etiopiji u suprotnosti sa stavom zapadnih država. On je naveo podršku Moskve pokušajima vlade u Adis Abebi da pokori opozicione grupe, dok je kritike iz SAD i Evrope zbog vladinog rešavanja sukoba označio kao miješanje.

"Potvrdili smo našu čvrstu podršku onim naporima koje vlada čini da stabilizuje situaciju i pokrene inkluzivni nacionalni dijalog za rešavanje ključnih pitanja", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare sa etiopskim kolegom Demeke Mekonen, prenosi "Al Džezira".

Mnoge afričke zemlje zadržale su neutralnost u pogledu invazije na Ukrajinu, ali su takođe teško pogođene tekućom krizom sa hranom. On je odbacio ideju da je "takozvanu krizu sa hranom" izazvala ruska blokada ukrajinskih luka na Crnom moru, rekavši umesto toga: "Situacija u Ukrajini jeste dodatno negativno uticala na tržišta hrane, ali ne zbog ruske specijalne operacije nego zbog apsolutno neadekvatne reakcije Zapada koji je najavio sankcije".

On je takođe tvrdio da većina zemalja ne podržava sankcije Rusiji, rekavši da je to "u suštini evidentno iz činjenice da im se, osim dvije ili tri zemlje, niko u Africi, Aziji ili Latinskoj Americi nije pridružio". Lavrov je istakao da afričke zemlje pokušavaju da definišu sopstvenu budućnost i rešavaju sopstvene probleme kao dio trenda ka multipolarnom svetu, u okviru čega je Zapad optužio da nameće američku hegemoniju.

Lavrov je takođe rekao da se ceo svijet nalazi u "važnom istorijskom period“ i da će ljudi morati da biraju u kakvom svijetu žele da žive.

"Univerzum, koji je zasnovan na povelji Ujedinjenih nacija, koja kaže da su Ujedinjene nacije zasnovane na principu suverene jednakosti država, ili ćemo imati svijet u kome dominira pravo sile, pravo najjačih", rekao je on.

Tokom posjete glavnom gradu Etiopije, Lavrov je održao sastanke sa predsjednicom zemlje Sahle-Vork Zevdeom i ministrom spoljnih poslova Demeke Mekonen. Lavrov nastoji da ubijedi afričke lidere i, u mnogo manjoj mjeri, stanovnike ovih zemalja, da se Moskva ne može okriviti ni za konflikt ni za krizu sa hranom. Rusija je za blokadu okrivila ukrajinske rudnike.

Demeke je rekao da je njegova zemlja zahvalna na "nepokolebljivoj podršci Rusije koja nam pomaže u očuvanju suvereniteta Etiopije". Etiopska vlada je optužila svoje strane kritičare da pokušavaju da se neopravdano miješaju u njene unutrašnje stvari.

Predstavljanje Rusije kao prijatelja Afrike sa poštovanjem, za razliku od moćnih zapadnih sila sa kolonijalnim načinom razmišljanja, bio je lajtmotiv Lavrovljevih primedbi tokom prethodnih poseta u Republici Kongo i Ugandi.

Demeke Mekonen i Sergej Lavrov
Izvor: Profimedia

(Mondo)