Svijet

CIJELI SVIJET U OGROMNOJ OPASNOSTI, KINA POJAČAVA NUKLEARNI PROGRAM!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Velike Britanije Stiven Lavgrov je istakao da ne smijemo pogrešno procijeniti situaciju sa velikim nuklearnim silama jer nas baš to može odvući u novi rat.

Izvor: Profimedia

Zapad i Kina bi mogli da pogrešno procijene situaciju i nesvjesno da uđu u nuklearni rat, svijet ulazi u "opasno novo doba“, upozorio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Velike Britanije Stiven Lavgrov. On je pozvao na oprez zbog velikog napretka u tehnologiji koji oružje čini smrtonosnijim.

U govoru Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, gospodin Lavgrov je dodao da je "NATO stabilnost u opasnosti“. Govoreći o bipolarnom međunarodnom poretku Hladnog rata, on je rekao: "Monolitni blokovi NATO-a i SSSR-a bili su u stanju da postignu zajedničko razumijevanje doktrine".

"Ovo nam je dalo veći nivo samopouzdanja da nećemo pogrešno procijeniti svoj put u nuklearni rat. Danas nemamo iste temelje sa drugima koji bi mogli da nam prijete, posebno Kinom. Moramo stvoriti prostor za dijalog kako bismo izgradili povjerenje i suprotstavili se dezinformacijama. Velika Britanija snažno podržava pregovore sa Kinom koje je predložio američki predsjednik Bajden kao važan korak. Sada se Zapad suočava sa mnogo širim spektrom strateških rizika i puteva ka eskalaciji", rekao je on.

 23 zemlje posjeduju namjenske krstareće rakete za kopneni napad. I to ne računajući rastuću listu nuklearnih sila, s tim da je Iran navodno radi na širenju apokaliptičnih projektila. NATO mora da bude "vječno na oprezu“ prema odmetničkim državama koje razvijaju oružje, dodao je on, što može da izazove trku u nuklearnom naoružanju među regionalnim susjedima.

"Veoma smo zabrinuti u vezi sa kineskim programom nuklearne modernizacije koji će povećati i broj i vrste sistema nuklearnog oružja u njenom arsenalu. U kombinaciji, ovo je zastrašujuća perspektiva", objasnio je šef britanske nacionalne bezbjednosti.

Komentarišući proteklih 150 dana od ruske invazije na Ukrajinu, Lavgrov je opisao rat kao "manifestaciju mnogo šireg nadmetanja oko nasljednika međunarodnog poretka posle Hladnog rata“.

"Ovo takmičenje ima duboke implikacije. To će odlučiti da li živimo u svijetu u kome regionalno-agresivne sile poput Kine i Rusije mogu nekontrolisano slijediti planove moć je u pravu – ili u svijetu u kojem sve države mogu da obezbijede svoj suverenitet, a konkurencija se ne preliva u sukob", rekao je on.

Šef bezbjednosti Vajthola je takođe predložio četiri "principa integrisane kontrole naoružanja“ kako bi se Zapad zaštitio od nestalnih poteza neprijateljskih država.

Članice NATO i njihovi saveznici moraju ojačati "crvene linije" protiv lošeg ponašanja, "proširiti razgovor" koji uključuje tradicionalne velike sile kako bi uključili sve zemlje, fokusirati se na dijalog kako bi - kako je Čerčil rekao - 'čeljust-čeljust, a ne rat-rat', i na kraju „preduzmite rane mjere za obnavljanje i jačanje mjera za izgradnju povjerenja“.

To znači rastuće povjerenje u međunarodni poredak, rekao je, kako bi se „eliminisali uzroci nepoverenja, straha, napetosti i neprijateljstva“.