Svijet

"RUSIJA UCJENJUJE I VODI GASNI RAT SA EVROPOM": Zelenski se hitno obratio, otkrio da je situacija svakim danom GORA!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Lider Ukrajine, Volodimir Zelenski, optužio je Moksvu da namjerno neće da šalje gas Evropi.

Izvor: Profimedia

Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, komentarisao je to što je "Gasprom" u ponedeljak najavio da smanjuje dotok gasa u Njemačku kako bi bili mogući radovi na turbini na gasovodu "Sjeverni tok 1" rekavši da je to "gasna ucjena" Evrope.

"Ucjena Evrope gasom, koja se svakog mjeseca samo pogoršava, potrebna je terorističkoj državi da bi život svakog Evropljanina bio gori", rekao je Zelenski u svom obraćanju.

On je rekao da je plan Kremlja da Evropi oteža pripremu za zimu, bez ikakve brige o tome šta bi sve ljudi mogli da trpe u hladnijim mjesecima kao rezultat toga. Međutim, ova najnovija odluka "Gasproma" ubrzava proces kojim zemlje EU nalaze druge energetske izvore koji nisu ruski.

U svom obraćanju, Zelenski je takođe rekao da je "uvjeren da će izvoz žitarica iz Ukrajine ponovo početi ove nedelje". Ta izjava je, vjeruje se, uslijedila zbog straha da bi sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine mogao da se raspadne nakon što je Rusija u subotu gađala glavnu ukrajinsku luku Odesu projektilima.

Podsjetimo, Evropska komisija je prošle nedelje predložila državama članicama da smanje potrošnju gasa za 15 odsto u narednih sedam mjeseci. A u utorak će se sastati evropski ministri energetike u Briselu gdje bi trebalo da bude potpisan zajednički plan za odgovor na energetsku krizu. Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, cijena veleprodajnog gasa je već porasla. Kremlj za povećanje cijena okrivljuje sankcije koje su im uvedene, insistirajući da je Rusija pouzdan energetski partner i da nije odgovorna za nedavne prekide u snabdijevanju gasom.