Svijet

ŠTA ĆE BITI SA UKRAJINSKIM ŽITARICAMA?! Oglasio se Erdogan nakon napada u Odesi - "Ovo očekujem od Moskve i Kijeva!"

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Oglasio se Erdogan nakon napada u Odesi i prokomentarisao šta očekuje od Ukrajine i Rusije!

Izvor: Profimedia/YouTube/screenshot/Recep Tayyip Erdoğan

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je u ponedeljak da Turska očekuje od Kijeva i Moskve da se pridržavaju svojih obaveza prema sporazumu koji su potpisali u vezi sa izvozom ukrajinskih žitarica.

Rusija, Ukrajina, Ujedinjene nacije i Turska potpisale su u petak sporazum koji ima za cilj da dozvoli bezbedan prolaz brodovima koji ulaze i izlaze iz tri ukrajinske crnomorske luke koje je Rusija blokirala od invazije Moskve 24. februara.

"Očekujemo od njih da priznaju ugovore koje su potpisali i da postupaju u skladu sa odgovornostima koje su preuzeli", rekao je Erdogan u intervjuu državnoj televiziji TRT Haber, dodajući da će "operativni aspekt" mehanizma biti koordinisan iz centra u Istanbul, sa predstavnicima svih stranaka.

Podsetimo i ruski ministar Sergej Lavrov je rekao da nema prepreka za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka. nakon što su ruski projektili pogodili glavnu ukrajinsku luku Odesu u subotu, Lavrov je rekao da je napad bio usmeren na vojnu infrastrukturu u luci. Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da u sporazumu o žitu koji je potpisala Rusija ne postoji ništa što bi je sprečilo da nastavi da napada vojnu infrastrukturu u Ukrajini.