Svijet

AMERIKANCI PRIZNALI DA JE KINESKA VOJSKA MOĆNA: General otkrio plan Pekinga, i koga Vašington želi za SAVEZNIKA

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

Visoki vojni zvaničnik SAD optužio je Kinu da ima agresivnu vojnu politiku.

Izvor: Profimedia

"Vojska NR Kine postala je znatno agresivnija i opasnija u poslednjih pet godina. Dok Vašington nastoji da ojača saveze na Pacifiku, pokušaji Pekinga da proširi svoj uticaj nisu benigni", rekao je najviši vojni oficir Sjedinjenih Država, general Mark Mili, tokom putovanja u Indo-Pacifik koji je uključivao zaustavljanje u Indoneziji.

On je u nedelju rekao da je broj presrijetanja kineskih aviona i brodova u pacifičkom regionu sa američkim i drugim partnerskim snagama značajno porastao tokom poslednjih godina.

"Poruka je da je kineska vojska, u vazduhu i na moru, postala znatno više i primjetno agresivnija u ovom konkretnom regionu", rekao je Mili.

Američki vojni zvaničnici takođe su podigli uzbunu zbog mogućnosti da bi Kina mogla da izvrši invaziju na Tajvan vjerovatno do 2027. godine, i saopšteno je da je Kina pojačala svoje vojne provokacije protiv Tajvana 

"Oni pokušavaju da prošire svoj uticaj širom regiona. A to ima potencijalne posledice koje nisu nužno povoljne za naše saveznike i partnere u regionu", rekao je.

Podsjetio je da Bajdenova administracija preduzima korake da proširi svoje vojne i bezbjednosne odnose sa indo-pacifičkim državama kao deo kampanje za izgradnju jače mreže saveza u kineskom dvorištu i suprotstavljanje rastućem uticaju Kine, pogotovo sa Indonezijom.

"Želimo da sarađujemo sa njima na razvoju interoperabilnosti i kolektivnoj modernizaciji naše vojske kako bi osigirali našu vojsku da može da se suoči sa svakim izazovom koji Kina predstavlja", rekao je i ukazao na to da je Indonezija strateški kritična za region i da je dugo bila ključni američki partner, prenosi "The Guardian"

Tagovi