Svijet

UZBUNA U DONJECKU! Noć postala dan, Ukrajina koristi JEZIVO oružje, strah se širi gradom - počeo je KONTRANAPAD! (VIDEO)

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Ukrajinska vojska sinoć je iznad Donjecka prvi put od početka rata u Ukrajini 24. februara 2022. godine upotrijebila takozvane mine sa "termit smešom".

Izvor: Twitter/screenshot/zoranceran2

 U subotu uveče nebo iznad Donjecka iznenada je osvetljeno sa gomilom termit mina, koje su padale po cijelom gradu, što su pojedini građani i zabilježili zbog nevjerovatnog prizora pred njima.

Kako javljaju očevici na društvenim mrežama, odmah posle toga u gradu je nestalo struje. Pretpostavlja se da je struja namjerno isključena jer postoji opasnost od raketnog napada, ali i da Kijev termit mine koristi kao psihiloški pritisak na rusko stanovništvo.

Šta su Termit mine?

Osnovu ovih mina čini smješa oksida gvožđa i aluminijuma. Pri izradi ovih mina koristi se elektron legura aluminijuma i magnezijuma koja sagorijeva zajedno sa termitom. U pitanju su najvjerovatnije rakete kalibra 122mm 9M22S koja se lansira sa VBR BM-21 Grad. Raketa 9M22S (9N510) se sastoji od 180 zapaljivih elemenata koji se pri izbacivanju zapaljuju pomoću punjenja za paljenje/izbacivanje od šest linearnih oblikovanih punjenja (LSC).

Zapaljivi elementi su zapravo čaše od magnezijuma ML-5 napunjene mješavinom tipa termita i upakovane u matricu, pri čemu svaki element ima vrijeme sagorijevanja od najmanje 2 minuta. Ukupna težina zapaljivih elemenata procijenjena je na 5,9 kilograma. Bojeva glava 9M22S je obojena svjetlosivo i ima crvenu traku.

Tagovi