Svijet

PROGLAŠENA UZBUNA! VANREDNA SITUACIJA ZBOG MAJMUNSKIH BOGINJA: Dramatična mjera SZO - OPASNOST prijeti svijetu!

Autor Anđela Pešić Izvor mondo.rs

SZO proglasila vanrednu situaciju zbog majmunskih boginja.

Izvor: Berkay Ataseven/Shutterstock.com

Svetska zdravstvena organizacija danas je donijela odluku da proglasi globalnu uzbunu zbog epidemije majmunskih boginja, koju je nazvala "globalnom vanrednom zdravstvenom situacijom".

Ova bolest je do sada registrovana u 70 zemalja širom svijeta. Iako odavno postoji u djelovima centralne i zapadne Afrike, nije bilo očekivano da će izazvati velike epidemije van kontinenta, niti da će tako buknuti u Evropi, Sjevernoj Americi i drugim djelovima planete.

Proglašenje globalne uzbune znači da je izbijanje majmunskih boginja "važna alarmantna situacija" koja predstavlja opasnost po ljudske živote i koja zahtjeva koordinisano dejstvo svih zemalja svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija je prethodno objavila uzbune za javno zdravlje u krizama pandemije Kovid-19, ebole 2016, zika virusa 2016. i u trenutnim naporima da se iskorijeni polio.

Proglašenje uzbune uglavnom služi kao apel da se više globanih resursa i pažnje usmjeri ka izbijanju epidemije. Prethodne slične najave imale su različite epiloge, jer zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija uglavnom nema moć da natjera države da reaguju.

Šta da radite ako dobijete majmunske boginje?

Ako sumnjate da ste možda zaraženi majmunskim boginjama, trebalo bi da se izolujete od fizičkog kontakta sa drugima i odmah potražite savjet ljekara.

Početni simptomi majmunskih boginja su groznica, glavobolja, bol u mišićima, otok i bol u leđima. Osip i lezije se tada obično pojavljuju na licu, rukama, stopalima, očima, ustima ili genitalijama u roku od jednog do pet dana. Ti osipi se pretvaraju u "izbočine", a zatim u plikove, koji se pune bijelom tečnošću prije nego što"puknu".

Mnogi simptomi ovog virusa mogu da se lako pomješaju sa drugim bolestima, kao što su vodene boginje, herpes ili sifilis, pa je izuzetno važno da posjetite ljekara koji će dati tačnu dijagnozu. Bolest je obično blaga i većina ljudi se oporavlja u roku od dvije do četiri nedelje.

SZO je ranije proglasila vanredne situacije zbog pandemije kovida-19, ebole u ​​zapadnoj Africi 2014, virusa zika u Latinskoj Americi 2016...