Svijet

BOMBARDOVANA ODESA, ŠTA ĆE BITI SA IZVOZOM ŽITARICA?! Rusi prekršili važan dogovor, GLAD kuca na velika vrata

Autor Kristina Mitrović Izvor mondo.rs

Ruska vojska je napala luku Odesu nakon što su Kijev i Moskva sklopili dogovor o izvozu proizvoda.

Izvor: Twitter/screenshot/u24_news

Ruska vojska projektilima je pogodila infrastrukturu u Odesi na jugu Ukrajine, objavila je ukrajinska vojska, što je udarac za sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka koji je sklopljen u petak.

Važan sporazum koji su Moskva i Kijev potpisali u petak trebalo je da omogući izvoz određenih proizvoda iz crnomorskih luka, uključujući najvažniju luku Odesu.

"Neprijatelj je krstarećim projektilima Kalibr napao morsku trgovačku luku Odesa", napisalo je južni komandni vrh ukrajinske vojske na Telegramu.

Dvije su rakete pogodile infrastrukturu u luci, dok je druge dvije raketa oborila ukrajinska protivvazdušna obrana.

Rusija ranije blokirala izvoz žitarica

Ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov je ranije optužio Rusiju za "terorizam“ jer "drži kao taoce ljude na čitavom svijetu“ tako što blokira izvoz žitarica iz Ukrajine. Kako kaže, Putinova namjera je da isposluje ukidanje nekih sankcija protiv Moskve, a da zauzvrat dopusti izvoz hrane, prenosi Dojče Vele.

Ukrajinu koju zovu "žitnicom svijeta“ prije rata je izvozila šest do sedam miliona tona žitarica mjesečno. Prošlog mjeseca uspjela je da izveze samo 2,2 miliona tona.

Tagovi