Svijet

ZAUSTAVITE RAT ILI NUKLEARNI SUKOB! Putinov saveznik otkrio šta Ukrajinu spašava - NATO bi prvi napao da nije RUSIJA!

Autor Gordana Bojanić Izvor mondo.rs

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko poziva na dogovor o okončanju sukoba, ali kaže da svaki mirovni sporazum u potpunosti zavisi od Kijeva.

Izvor: Profimedia/Alexander Lukatskiy/Shutterstock

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da Moskva, Kijev i njeni zapadni saveznici moraju da se slože da zaustave rat u Ukrajini kako bi izbjegli "ambis nuklearnog rata“. Naveo je da je to ključno kako bi se napravio plan za budućnost tj. život nakon rata.

"Moramo stati, postići sporazum, okončati ovaj nered, operaciju i rat u Ukrajini. Hajde da stanemo i onda ćemo smisliti kako da nastavimo da živimo. Nema potrebe da idemo dalje. Dalje leži ponor nuklearnog rata. Nema potrebe da idete tamo“, rekao je Lukašenko novinskoj agenciji AFP u četvrtak u bjeloruskoj prijestonici Minsku.

Ruski zvaničnici su rekli da će Moskva odobriti upotrebu nuklearnog oružja samo u slučaju da se suoči sa “egzistencijalnom prijetnjom”. Lukašenko je krivicu za rat svalio na zapad, optužujući ga da traži sukob sa Rusijom i izaziva krvoproliće koje je u toku.

"Vi ste podstakli rat i nastavljate ga“, rekao je Lukašenko za AFP, rekavši da je ishod mogao da se izbjegne da su Moskvi date "bezbjednosne garancije“ koje je tražila od zapadnih država.

Osvrnuo se na podatak ko bi prvi napao da Rusija nije prepoznala okolnosti oko nje.

"Da Rusija nije pretekla vas, članice NATO-a, vi biste se organizovali i zadali joj udarac“, dodao je on.

"Sve zavisi od Ukrajine“

Lukašenko je insistirao na tome da ukrajinska vlada može da okonča sukob ako vlasti ponovo počnu zaustavljene mirovne pregovore sa Moskvom i prihvate njene zahtjeve. Takođe, naveo je da se ukrajinska vlast složi da nikada neće prijetiti Rusiji.

"Sve zavisi od Ukrajine. U ovom trenutku, posebnost ovog trenutka je da se ovaj rat može okončati pod prihvatljivijim uslovima za Ukrajinu", rekao je on.