Svijet

"HASTA LA VISTA, BEJBI!" BORIS DŽONSON ŠOKIRAO U PARLAMENTU: Osramoćeni premijer citirao TERMINATORA, pa pomenuo Ameriku

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Odlazeći britanski premijer reciklirao je stih iz klasičnog filma nakon što se hvalio svojim dostignućima.

Izvor: Profimedia

Odlazeći premijer Velike Britanije Boris Džonson nagovijestio je politički povratak u budućnosti prje nego što je potpisao svoj poslednji događaj kao premijer sa "Hasta la vista, bejbi" - čuvenom rečenicom iz distopijskog naučno-fantastičnog filma "Terminator 2: Sudnji dan" što otprilike znači "vidimo se kasnije".

Tokom događaja, lider pogođen skandalima dao je dodatne nagovještaje, hvaleći se da je njegov kratki boravak na čelu vlade doveo do toga da je njegova "misija u velikoj mjeri ispunjena - za sada".

Džonson je imao mnogo savjeta za svoju zamjenu, poručivši kandidatu koji preovlada da se "fokusira na put koji je pred nama, ali uvijek ne zaboravite da provjerite retrovizor i zapamtite prije svega da se ne računa Tviter – već ljudi koji su nas poslali ovdje". On je takođe pozvao svog nasljednika da "ostane blizu Amerikanaca, da se zalaže za Ukrajince, da se zalaže za slobodu i demokratiju svuda", dok je sugerisao novom premijeru da "smanji poreze i deregulišite gdje god možete kako bi ovo bilo najbolje mjesto za život i ulaganje, što i jeste.”

Džonson se hvalio da je "pomogao da se dobije najveća torijevska većina tokom 40 godina i da je došlo do ogromnog prestrojavanja u politici Ujedinjenog Kraljevstva", tvrdeći da je stranka "transformisala našu demokratiju i vratila našu nacionalnu nezavisnost" u sprovođenju Bregzita. Takođe je preuzeo zasluge za "pomaganje ovoj zemlji kroz pandemiju i pomoć u spasavanju druge zemlje od varvarstva".

Konkurs za zamjenu Džonsona na mjestu lidera Konzervativne partije svedeno je na samo dva kandidata: ministarku spoljnih poslova Liz Trus i bivšeg kancelara Rišija Sunaka, koji je bio jedan od prvih koji je napustio Džonsonovu administraciju ranije ovog mjeseca. Njegov odlazak, zajedno sa odlaskom ministra zdravlja Sajida Javida, pokrenuo je niz ostavki, ostavljajući Džonsonu malo izbora osim da podnese ostavku.

Uprkos nagovještajima koje je osramoćeni premijer do sada odbacio o potencijalnom povratku u politiku, njegov sekretar za štampu je odbacio takve spekulacije, insistirajući da je citat Terminatora "njegov način da se oprosti od svojih kolega".